Nutricionisti savjetuju šta trebate jesti na osnovu oblika tijela da bi bili zdravi i vitki!

Odredite vašu fizičku građu tijela i pročitajte koje namirnice bi trebalo da izbjegavate.


U zavisnosti od oblika tijela- kruške, dječačke građe, jabuke, obrnutog trougla ili pješčanog sata, određene namirnice se mogu taložiti na kritičnim zonama, izbacite ih.

Pješčani sat

Osobe koje imaju figuru u obliku pješčanog sata imaju uzak struk i grudi prate širinu bokova. Oni ne treba da jedu namirnice koje sadrže visok procenat zasićenih masti i glikemijski indeks.

Dječačka građa

Ako se vaše odlikuje širokim ramena, toniranim rukama i nešto užim kukovima, vi imate dječačku građu. Prema tome, treba da izbacite sve namirnice bogate jodom, a da obogatite ishranu dobrim mastima – avokadom, ribom, bademom.

Kruška

Osobe koje su građene u obliku kruške imaju kraći gornji dio tijela i nešto šire bokove. One ne bi trebalo da konzumiraju nezasićene maste i proizvode životinskog porijekla. Na crveno mesto zaboravite. Umjesto pomenutih namirnica, počnite da unosite omega 3 masti koje ćete pronaći u ribi i lanenom sjemenu.

Jabuka

Građa tijela u obliku jabuke karakterišu velika razlika u bokovima, struku i grudima. Naglašene grudi i stomak prati ravna zadnjica. Za njih je najbolja proteinska ishrana, a treba da smanje unos šećera i mliječnih masti.

Obrnuti trougao

Ljudi koji imaju širok torzo i izražena ramena, a uske kukove su građeni u obliku obrnutog trougao. Iz ishrane izbacite ugljene hidrate, a trudite se da što više unosite magnezijuma