NUTRICIONISTI DAJU RECEPT: KAKO UKLONITI PESTICIDE, OTROVE I VOSAK S VOĆA I POVRĆA

Najviše pesticida je u jagodama, a najmanje u kupusu. Moć prirodne mješavine u spreju od vode, bijelog alkoholnog sirćeta i dvije kašike sode bikarbone

Teško je prepoznati pesticide, ali ako namirnica nije iz ekološkog uzgoja onda je vjerovatno tretirana. Korisno je znati koje namirnice mogu sadržavati više ostataka pesticida da biste ih mogli pravilno koristiti. Najviše ih je u jagodama, špinatu, nektarinama, jabukama i breskvama, a najmanje u kukuruzu, avokadu, ananasu, kupusu, luku i grašku.

Voće i povrće treba temeljito oprati kako bi se uklonile bakterije, prljavština i eventualni ostaci hemikalija. Tehnika pranja je jako bitna. Tako ribanje četkicom pod snažnim mlazom vode uklanja štetne bakterije i nečistoću, kao i oko 80 posto zaostalih tragova pesticida. Za učinkovitije uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone jer djeluje na otapanje dijela hemikalija.

EVO RECEPTURE ZA SPREJ:

Pomiješajte po čašu vode i bijelog alkoholnog sirćeta te dvije kašike sode bikarbone. Pošpricajte namirnice sa svih strana, ostavite da djeluje od 5 do 10 minuta te operite četkicom pod mlazom vode

Preporučuje se i prekuhavanje povrća, iako ovaj proces izvlači značajan udio hranjivih tvari te utječe na okus, boju i teksturu. Kratko kuhanje povrća (al dente) pojačava okus, čuva hranjive tvari, a može i povećati prehrambenu vrijednost. Tako je iskoristivost beta karotena iz mrkve veća ako je kuhana.

Kod cvjetača – za povećanje nutrijenata potrebno je cvjetaču izrezati na komadiće, poprskati s malo limunova soka i ostaviti desetak minuta prije upotrebe. Hranjivu vrijednost bijelog luka povećat ćete ako ga prije upotrebe nasjeckate ili protisnete i ostavite koju minutu kako bi se oslobodio alicin, fitonutrijent koji štiti od raka. Lišće cvekle ili mrkve pune vrijednih tvari ne bacajte, iskoristite ih u kašastom soku ili smoothieju.

Kuhanje na pari idealno je za mrkvu, prokulice, kelj i brokulu (pet minuta), dok batatu i krumpiru treba desetak minuta. Špinat i blitvu dovoljno je kuhati u vodi od dvije do tri minute.