Novogodišnji meni: 5 prijedloga za glavno jelo

Nova godina i Božići su tradicionalno vrijeme okupljanja i druženja s porodicom i prijateljima.

Centralni dio okupljanja čini upravo praznična trpeza na kojoj se mogu naći najrazličitije đakonije. Pogledajte nekoliko recepata za glavno jelo koji će oduševiti sve ukućane za vrijeme novogodišnjih praznika.

Sočne šnicle u sosu od crnog luka

Sastojci: 600 g šnicli, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, 1 kašičica mješavine začina, 2 kašičice senfa, 1 glavica crnog luka, 2 dl mlijeka, 200 g kisele pavlake i 1,5 kašika brašna

Priprema:

1. Šnicle tanko isjeći i blago izlupati čekićem za meso, a zatim ih isjeći na štapiće. Začiniti i premazati kašičicom senfa.

2. Ostaviti da odstoje najmanje pola sata. Zatim na zagrijanom ulju pripremljene šnicle ispržiti sa svih strana dok blago ne porumene, pa dodati sitno sjeckanu glavicu crnog luka i naliti malo vode.

3. Krčkati oko 45 minuta uz povremeno dodavanje vode, dok šnicle ne omekšaju.

4. U međuvremenu razmutiti brašno u hladnom mlijeku, da nema grudvica, dodati pavlaku, kašičicu senfa i malo soli i bibera, pa sve sjediniti.

5. Gotove šnicle izvaditi iz tiganja, pa u isti dodati mješavinu mlijeka, brašna i pavlake i miješati dok ne počne da vri. Potom vratiti šnicle i kratko kuhati, najduže minut, dok se šnicle ne povežu sa sosom. Služiti toplo uz priloge i salatu po želji.

Musaka na grčki način
Sastojci: za osnovu: 6 patlidžana srednje veličine, maslinovo ulje (za prženje patlidžana)

Za sos sa mesom je potrebno: 750 g mljevene junetine ili jagnjetine, 2 glavice crvenog luka, srednje veličine (sitno isjeckane na kockice), 2 čehne bijelog luka (usitnjena), 400 g paradajza (isjeckanog), 2 kašike pirea od paradajza, kašičica šećera, šolja crvenog vina, morska so i biber, lovorov list, prstohvat cimeta, 1/4 šolje maslinovog ulja

Za bešamel sos je potrebno: 875 ml mlijeka, 100 g putera, 100 g brašna, prstohvat muskatnog oraščića, 2 žumanceta, 100 g parmezana + za posipanje musake

Priprema:

1. Patlidžanima odstranite peteljke i isijecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.

2. Isperite patlidžan i iscijedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscijedio višak ulja.

Sos sa mesom

3. Zagrijte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i isjeckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte bijeli luk, pire od paradajza i mljeveno meso. Sve promiješajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.

Bešamel sos

4. U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte brašno i konstantno mešajte da se smesa zgusne. Zatim dodajte toplo mleko postepeno u neprekidnom mlazu. Mešajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle idodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mešajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.

Slaganje musake

5. Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20×30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možte posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svežu salatu.

Francuski krompir iz rerne

POTREBNO JE: 1 kg krompira, glavica luka, oko 300 g kobasice, 5 barenih jaja, 2 nekuhana jajeta
2 dl kisele pavlake, malo mlijeka, oko 200 g trapista, so, biber

Priprema:

Vatrostalnu posudu podmažite, staviti isječenu glavicu luka, odozgo poredajte red krompira isječenog na kolutove, red goveđih kobasica, red barenih jaja. Postupak ponavljajte dok ne utrošite materijal. Umutite 2 jajeta i pavlaku (dodajte i malo mlijeka), posolite i zalijte preko krompira. Pecite oko 40 minuta. Kad krompir dobije rumenu boju, preko njega stavite rendan sir da se lijepo otopi.

Hrskava piletina iz rerne
Sastojci: 2 kriške starog hljeba, 1 1/2 šolja rendanog parmezana, 2 kašičice origana, 1 1/2 kašičica sušenog usitnjenog bosiljka, 1 1/2 kašičica isJeckanog bijelog luka, 2 kašike ulja, 4 šnicle pilećeg bijelog mesa

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni C.

2. Kriške hljeba usitnite u blenderu i prebacite ih u plitku posudu. Dodajte i šolju parmezana, origano, bosiljak i bijeli luk pa promiješajte.

3. Piletinu uvaljajte u smjesu sa hlebom i začinima i poređajte na nauljen pleh. Poprskajte piletinu uljem i pospite preostalim parmezanom (1/2) šolje.

4. Piletinu pecite u zagrejanoj rerni dok sredina mesa ne bude pečena (oko 30 minuta).

Jednostavan recept za lazanje

Sastojci: 400 g kora za lazanje, 0,5 kg miješanog mljevenog mesa, 0,5 l pasiranog paradajza, 0,5 l crnog vina. veća glavica crvenog luka, bijeli luk (tri čehne), peršun, biber, so, origano, bosiljak, 1 vrećica, parmezana, 25 g maslaca, 3 kašike brašna, 0,6 l mlijeka

Priprema:

1. Sos: Na ulju prepržiti nasjeckani crveni luk, dodati meso i još malo propržiti. Zatim dodati paradajz, vino, so, biber, sjeckani peršun, sjeckani bijeli luk i ostale začine. Može se dodati na sitne komadiće narezana šargarepa i drugo povrće, po želji.

Sve zajedno se mora kuhati oko pola sata, tj dok veći dio tečnosti ne ispari.

2. Bešamel: Na maslacu prepržiti 3 kašike brašna, dodati toplo mlijeko i, uz stalno miješanje, kuvati dok se malo ne zgusne. (Ako vam “pobjegne” i zgusne se previše, dodajte još malo mlijeka)

3. Lazanje (tjesteninu) ubaciti u kipuću vodu 2-3 minuta, a nakon toga ih držati u hladnoj vodi.

4. Lazanje se slažu u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu. Tepsiju prvo namazati margarinom i zaliti jednim slojem bešamela. Nakon toga ide prvi red tijesta. Na tijesto opet lagano bešamel i onda red sosa. Pa opet tijesto pa bešamel pa sos, tijesto, bešamel, pa sos… I tako dok se ne potroši sve, s tim da tijesto mora biti posljednje i mora biti zaliveno bešamelom. Važno je da sosa i bešamela ima dovoljno, da tijesto ima u čemu da se kuha. Takođe, kod pripreme treba imati u vidu da sos bude malo slaniji jer bešamel i tijesto ne sadrže so.

5. Pecite lazanje u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta dok ne porumeni, zatim posuti parmezanom i peći još 10 minuta.

 

Komentari

komentara