Novogodišnje čarolije: JEDNOSTAVNI MAGIJSKI RITUALI ZA USPJEŠNU NOVU GODINU

Nova godina je važan datum, ne samo kalendarski, nego i u ezoteričnom smislu. Doček Nove godine je tradicionalno popraćen raznim ritualima, jer je to pravo vrijeme da se očistite od negativne energije prošlosti i pripremite se za nove stvari koje treba da unesu radost i blagostanje u vaš život.

Postoje različita vjerovanja vezana za magijska svojstva najluđe noći, pa se vjeruje da je bor simbol dugovječnosti i pobjede života nad smrti, a njegova zelena boja čak i zimi štiti od duhova i negativne energije. U davna vremena uoči Nove godine, palile su se velike vatre koje simbolišu ponovno rađanje Sunca, a danas su ih zamijenili vatrometi i prskalice.

CRVENA BOJA TJERA ZLO I DONOSI SREĆU

Crvena boja ima različita značenja u mnogim kulturama. Bez obzira na kontekst u kojem se koristi, uvijek nosi pozitivnu poruku.  Prema vjerovanju koje potiče još iz praistorije, crvena eleminiše zlo i označava povoljne prilike. Ona je boja krvi, vatre ili sunca, simboliše snagu, toplinu i slavlje.

Na primjer, postoji vjerovanje o čarobnoj novčanici. Uzmite novčanicu sa najvećim apoenima i čuvajte je kao amajliju do sljedeće godine. Zatim se ta novčanica potroši i stavlja se nova novčanica. Početkom godine ni slučajno nemojte posuđivati novac, preporučuje se da nekoliko dana prije Nove godine vratite stare dugove, jer se vjeruje da onog ko uđe sa dugovima u Novu godinu očekuje velika besparica u narednih godinu dana.

Za doček „najluđe noći“ obavezno nosite nešto crveno jer ta boja donosi radost i tjera zle duhove. Ovaj običaj se nije promijenio vijekovima i to je jedina boja koja daje toplinu i svjetlost u novogodišnjoj noći. Također, vjeruje se da je magija ove čarobne noći toliko jaka da može osvariti sve snove, tako da postoje razni obredi kako bi se ukućanima obezbijedio balgoslov.

MOLITVA ZA DAROVE I OSTVARENJE ŽELJA

Posljednji dan u godini je idealan za izvođenje ovog interesantnog rituala. Biće vam potrebni sljedeći materijali: bijela svijeća, kadionica, jedan papir i koverta.

Na čistom papiru napišite svoje planove ili želje, ali vodite računa da te želje ne ugrožavaju druge osobe, jer u suprotnom, želja vam se neće ostvariti. Kada ste zapisali želju, izrezbarite nožićem svoje ime na svijeći i sačekajte zalazak sunca. Zapalite svijeću, okrenite se prema sjeveru i tri puta izgovorite: „Neka se moje želje rasplamsaju, neka se ostvare. Neka mi nebesa blagoslove da ispunim svoje ciljeve.“

Zapalite papir, pokupite pepeo i stavite ga u kovertu, koja se čuva u kući na sigurnom mjestu do sljedeće godine. Nakon godinu dana, kovertu zakopajte u zemlju prije nego što započnete novi novogodišnji ritual.

Za sljedeći ritual trebaće vam pomoć prijatelja kako bi pozitivna energija bila jača. Petnaest minuta prije ponoći okupite se oko stola, zapalite svijeću i magičnim riječima dočekajte Novu godinu.  Istovremeno izgovarajte: „Kao što sam zapalila ovu svijeću, tako se opraštam od stare godine. Zahvaljujem se na svemu što je prošlo, i radujem se svemu što dolazi. Pozdravljam Novu godinu, dočekujem je sa ljubavlju. Znam da će mi donijeti lijepe darove koji će me usrećiti.“

Svijeću ugasite i čuvajte je tokom godine. Kad god se nađete u nekoj krizi, zapalite je i pustite da gori petnaest minuta. Za to vrijeme razmišljajte o tome šta vas muči i zamolite univerzum da vam pomogne da riješite probleme.

MAGIJA ZA BLAGOSLOVLJEN DOM

Dan uoči Nove godine potrebno je dobro usisati kuću, a dok to radite, izgovarajte sljedeću bajalicu: „Neka sve negativnosti iz ove kuće odu jednom za svagda!“ Kada to završite, otvorite ulazna vrata i izgovorite magične riječi. Zatim pripremite mješavinu od vode i morske soli, izgovarajući: „Sve negativno je otišlo iz ovog doma. Ova magična tečnost donosi svjetlost i štiti ukućane od svakog zla!“

Nekoliko minuta prije ponoći, onako dotjerani i namirisani, zapalite svijeću i držite nar u rukama, i izgovorite ove magične riječi: „Bogovi i boginje, koje vladate nebom i zemljom, poslušajte moj glas. Dođite i blagoslovite me, kao i moj dom i ukućane, neka nas prati sreća zauvijek. Kako je ovan nar prepun sjemenki, tako neka ovaj dom bude prepun blagostanja. Bogovi i boginje, neka nas vaši blagoslovi prate svakodnevno.“

Nar presijecite u sudoperu, pokupite ostatke i zakopajte ga u zemlju. Pokupite sok pa ga pomješajte sa ljuspicama od sandalovine, i tom smjesom premažite prag ulaznih vrata, sims na prozorima, terasu, i izgovorite: „Neka sreća blagoslovi ovaj dom!“

NAJČUDNIJI NOVOGODIŠNJI OBIČAJI

Osim dobrih želja i velikih očekivanja koje dijelimo, širom svijeta postoje različiti običaji i vjerovanja vezana za način na koji je najbolje zakoračiti u Novu godinu.

Nakon bogate novogodišnje večere, Austrijancima je za desert obavezan sladoled od nane i to u obliku djeteline sa četiri lista. To su prema njihovom vjerovanju, glavni uslovi za osiguravanje sreće u Novoj godini.

Akcenat novogodišnjih običaja u Belorusiji je na mladim neudatim devojkama koje učestvuju u različitim igrama kako bi saznale koja će se naredne godine udati. Jedna od igara zahtjeva od mladih Beloruskinja da naprave gomilicu kukuruza na zemlji ispred sebe. Nakon toga, neko pušta pijetla prema gomilicama kukuruza, a ona sretnica čiju gomilu odabere pijetao će se udati.

Italijani imaju puno novogodišnjih običaja koji se razlikuju od regije do regije. Ipak svima je zajedničko nošenje crvenog donjeg veša koji simbolizuje ljubav i plodnost, ljubljenje ispod imele i bacanje petardi po kojima je posebno poznat Napulj.

U Japanu se porodice prije ponoći upućuju u hramove kako bi pili sake i slušali 108 udaraca u gong koji najavljuju dolazak Nove godine. Prema vjerovanju, broj 108 označava broj grijehova koje čovjek napravi u jednoj godini i vjeruje se da se na ovaj način od njih pročišćava.

Danci u novogodišnjoj noći vole da se okupe i zajedno u ponoć skoče sa stolica. Na ovaj način bukvalno „uskaču“ u januar i novu godinu, te plaše i tjeraju zle duhove i obezbjeđuju sreću.

(aura.ba)