Novogodišnja odluka: Podmladite mozak i do 10 godina uz ove trikove

Odabrane namirnice na tanjiru, jutarnja joga ili meditacija, šetnje, čaša vina poslije ručka, ali i tzv. plesanje s mozgom samo su neki od načina, poručuje dr. Oz, da poboljšamo pamćenje i ponovno naoštrimo svoj um. Jedna od bolesti današnjice, koja izaziva veliku nelagodu pri samoj pomisli na nju, je Alzheimerova bolest.

Sama pomisao na gubitak pamćenja strašna je toliko da se ne čini kao velik problem promijeniti malo dnevne navike. Uvođenje supernamirnica na jelovnik ne samo da će smanjiti rizik od pojave bolesti nego vam i poboljšati pamćenje.

Dr. Mehmet Oz savjetuje 10 supernamirnica za zdrav mozak. Poslušate li savjete slavnog liječnika, možete smanjiti rizik razvoja Alzheimerove bolesti za 53 posto i vrlo brzo početi osjećati pozitivne promjene na pamćenju. Neka vam se svaki dan ili barem svaki drugi na tanjuru nađe zeleno povrće. Oni koji su jeli dva obroka povrća poput kelja, špinata ili blitve na dan mnogo su rjeđe obolijevali od bolesti povezanih s gubitkom pamćenja.

Za tu je bolest karakteristično nakupljanje određene vrste proteina u mozgu koji se formiraju u oblik kuglice različitih oblika i veličina. Te se kuglice uhvate za živčane stanice u mozgu i uzrokuju njeno umiranje. Jedna je studija pokazalo da crno vino mijenja oblik tih kuglica i sprečava hvatanje uz živčane stanice.

Stoga Oz preporučuje da se popije čaša vina na dan. Jedna se druga svakodnevna namirnica također pokazala neprocjenjivom. Oni koji koriste maslinovo ulje kao prvi izbor imaju mnogo bolju zaštitu od razvoja Alzheimerove bolesti ili demencije.

  • Mozak je velik Mozak troši 20 posto ukupne tjelesne energije da bi funkcionirao. Bistar i oštar um važan je i za održavanje cjelokupnog zdravlja. Da bi vaš mozak bio u formi, uvedite jednostavne aktivnosti u svakodnevicu.
  • Moć joge Biti uspješni u jogi ne znači samo da možete saviti tijelo u sve zahtijevane položale nego i da budete prisutni u svakom trenutku. Vježbajte jogu i uživajte u svakom trenutku sadašnjosti i svjesnosti.
  • Budi prisutan Baš kao i kod meditacije, važno je da ste uvijek mislima tu i sad, bez obzira na to što radite. Prilagodite sluh i misli onome što radite, slušajte oko sebe, sudjelujte u razgovoru.
  • Pronađite hobi Nove aktivnosti novi su neistraženi misaoni procesi koji postavljaju izazov pred um. Napravite nešto što će postaviti nove izazove pred vaš mozak na nekoj novoj razini i učiniti um gipkijim i britkijim.

Vježbe ravnoteže i koordinacije održavaju preciznost u kretnjama

Plešite sa svojim mozgom da biste popravili kognitivne funkcije tako što ćete desnu ruku položiti na lijevo koljeno i obratno. Činite to naizmjence, savjetuje dr. Oz. Balansiranje i koordiniranje kretnji mijenjaju se tijekom godina, ali ovakve vježbe, tačnije plesanje s mozgom, pomažu održanju preciznosti kretnje.

Za mozak u formi što češće igrajte igre asocijacije

Jednostavan način za vježbanje pamćenja su igre asocijacija. Pokušajte se sjetiti imena mjesta, gradova i drugih pojmova. Pridružite imenima pridjeve koji ih pobliže opisuju jer to olakšava da se sjetite nečijeg imena i lika.