Novo otkriće: Otrov smrtonosnog pauka liječiće poremećaje nervnog sistema

Otrov sidnejskog pauka dupljaša, jednog od najsmrtonosnijih paukova na svijetu, mogao bi da se koristiti u liječenju poremećaja nervnog sistema, što se odnosi na bol, epilepsiju i moždani udar, navode australijski naučnici.

U svome radu naučnici s Instituta za molekularnu bionauku Univerziteta Kvinslend otkrili su da je otrov pauka, zbog toga što specifično pogađa nervni sistem kako bi paralisao svoju žrtvu, djelotvorniji od lijekova koje proizvodi čovjek za liječenje poremećaja nervnog sistema.

Institut iz Kvinslenda, vodeći u svijetu u istraživanju lijekova na bazi otrova, u svojoj zbirci ima više od 600 otrova.

– Paukov otrov sadrži više od 10 miliona različitih bioaktivnih peptida – kaže profesor Glen King.

Bioaktivni peptidi su proteini koji mogu da imaju pozitivan efekat na tjelesne funkcije.

– Vrlo je obećavajuće otkriće da bi taj otrov mogao biti koristan u liječenju epilepsije i uskoro počinje faza kliničkog ispitivanja – najavio je King.

U izjavi za The Sydney Morning Herald King je izrazio nadu da će nakon kliničkih ispitivanja biti moguće spriječiti kod osoba koje su imale moždani udar oštećenje mozga prepisivanjem otrova sidnejskog pauka (Atrax robustus), javlja Hina.

Vjeruje se da je mužjak sidnejskog dupljaša iz porodice Hexathelidae prouzrokovao najmanje 13 smrti. Nijedan smrtni slučaj nije zabilježen otkako je 1981. pronađen protivotrov.