Novo istraživanje otkrilo dosad nepoznate stvari koje snažno uzbuđuju žene

Istraživanje je pokazalo da žene bezmalo podjednako uzbuđuje gledanje heteroseksualnog, gej, lezbejskog i majmunskog seksa.
Da su žene – od ličnog doživljaja seksualnog uzbuđenja, preko sopstvenog seksualnog ponašanja, do stavova o tuđem seksualnom ponašanju – fleksibilnije od muškaraca, nije novost.

Postoji nekoliko mišljenja zašto je to tako:
Smatra se da je razlog tome činjenica da su žene manje izložene erotici i pornografiji, tako da se deo njihovog uzbuđenja može pripisati izloženosti za njih nesvakidašnjem stimulansu.
Međutim, postoji i drugačije objašnjenje: Kulturološki gledano, muškarci su pod većim pritiskom sredine da se ponašaju u skladu sa svojom muškošću, tako da inhibiraju uzbuđenje koje bi im mogle izazvati scene, recimo, muško-muškog seksa.
Novija istraživanja takođe pokazuju da se fleksibilnost ženske i rigidnost muške seksualnosti ne može da do kraja objasni različitim vaspitanjem i kulturnim uticajima. Veliki udio u tome veoma moguće igra svijest o sopstvenom seksualnom uzbuđenju.
Kod muškaraca polni organ vidno odaje pravac i stepen seksualnog uzbuđenja. On ne može da ne bude svestan reakciju sopstvenog penisa na određeni prizor. Kod žena stvari stoje sasvim drugačije – žene tokom odrastanja manje pažnje posvećuju genitalnim mehanizmima u kontekstu seksa. Drugim riječima, manje su naučene da uoče i osvijeste tjelesne promjene koje donosi seksualno uzbuđenje.
Kod žena postoji znatan raskorak između subjektivne procene uzbuđenja i rezultata dobijenih uređajem za mjerenje uzbuđenja.

Nezavisno od lične seksulane orijentacije, jednako su ih uzbuđivali prizori heteroseksualnog i homoseksualnog odnosa, bilo da je riječ o muško-muškom ili žensko-ženskom seksu. Interesantno, ali pletizmograf (uređaj za mjerenje seksualnog uzbuđenja) je zabilježio i znatno uzbuđenje na snimke kopulacije između bonobo majmuna. Žene su mahom bile nesvjesne ovih svojih tjelesnih reakcija na prizore.

Za razliku od njih, rezultati mjerenja kod muškaraca bili su u skladu sa njihovim subjektivnim osjećajem uzbuđenja. Oni su reagovali u skladu sa svojom seksualnom orijetnacijom: heteroseksualne muškarce najviše je uzbuđivao heteroseksualni ili lezbejski seks, zatim prizori ženske masturbacije ili snimak žene u bikiniju dok vježba na plaži, prenosi besnopile.rs.