Novo istraživanje: Možete se udebljati i ako samo mirišete hranu!

Istraživanje je provedeno na UC Berkeleyju i predlažemo da na putu od posla do kuće izbjegavate prolaženje pored pekarnica ili pizzerija

Miris na mozak utječe tako da troši kalorije i masnoće ili ih “čuva”, pokazalo je istraživanje provedeno na miševima i objavljeno u magazinu Cell Metabolism. Ovako je išlo istraživanje: trima grupama miševa dali su obroke s visokim udjelom masti. Normalni miševi dvostruko su povećali svoju težinu, a oni koji nisu imali osjet mirisa, udebljali su se samo 10 posto.

Postojala je i treća grupa miševa kojima su naučnici na neko vrijeme “oduzeli” osjet mirisa. Jeli su iste obroke kao i ovi prvi, ali su težinu smanjili, pa su naučnici zaključili da je miris zapravo ključan kad je debljanje u pitanju.

No konzumiranje hrane bez osjeta mirisa, apsolutno je neprirodno i nezadovoljavajuće. No, postoje određeni faktori kad je mirisanje i konzumiranje hrane u pitanju, a s posljedicom debljanja i mršavljenja.

Jedna naučnica koja je radila na istraživanju, Celine Riera, rekla je da se istraživanje može primijeniti i na ljude. Osjet mirisa smanjuje se nakon jela, pa bismo mogli prevariti mozak da smo već jeli, a tijelo će trošiti kalorije umjesto da ih “čuva”. Nuačnici predlažu da bi se na ovaj način mogla rješavati pretilost, tako da se ljudima na neko vrijeme oduzme osjet mirisa.

No stručnjaci upozoravaju da ljudi koji prirodno pate od nedostatka osjeta mirisa, imaju veći rizik od oboljevanja od depresije, pa je miris važan i za psihu i ponašanje, piše Ordinacija.