Novi riječnik: ZNATE LI ŠTA JE ŠMRKOSRAM, KARANTIN ŽURKA….?

U vrijeme pandemije pojavilo se oko 700 riječi, koje su prisutne u svim jezicima svijeta, a imaju isto značenje

Korona-kašljač, zabrana rukovanja i karantin žurka neke su od novih riječi u holandskom jeziku nastale tokom pandemije koronavirusa, navodi se u novom riječniku na internetu.

Riječnik iz doba koronavirusa sadrži više od 700 riječi, a nastao je kao inicijativa glavnog urednika standardnog riječnika “Van Dale” Tona den Buna, objavila je u subotu holandske televizijska stanica NOS.

U riječniku ima mnogo složenih riječi, kao što su korona-kriza i korona-kašljač, izraz koji se koristi za ljude koji namjerno kašlju na policajce kada ih privedu. Popis uključuje i nove složenice kao što su karantinski kilogrami ili korona-friz.

Lingvista procjenjuje da bi se u standardni riječnik zauvijek moglo dodati 70 riječi povezanih s pandemijom i uvjeren je da će jedna od njih biti društvo metar i po distance.

Prestižni Oksfordski riječnik engleskog jezika nedavno je u svoju bazu unio nove izraze nastale tokom pandemije, uključujući kovid-19, samoizolacija, socijalno distanciranje i izravnati krivu.

Novi holandski glagol koji znači gomilati poput hrčka već je postao klasičan primjer, omiljen među štedljivim Holanđanima. Ali ima i negativno značenje u svjetlu sebičnog gomilanja toalet-papira.
A nakon izraza strah od letenja koji osjećaju ekološki svjesni ljudi koji često lete avionom, Holanđani sada imaju i izraz šmrkosram, što osjeća osoba koja iznenada mora da kihne ili šmrkne pred drugima.