NOVE VJEŠTINE, ALATI I KURSEVI: Ovo su besplatni tutorijali koji će odmah proširiti vaše znanje

Investicija u znanje se najbolje naplaćuje

Ovo su riječi Bendžamina Frenklina, jednog od očeva osnivača Sjedinjenih Američkih Država, koji je lijepo ukazao na prednosti edukacije kod ljudi.

Ovo je rečenica koju bi svi trebali dobro da zapamtimo. Na kraju krajeva, živimo u vremenu gdje su nam sve informacije na dohvat ruke. Ako nam je potreban odgovor na teško pitanje, samo ukucamo to pitanje u pretraživač i imamo ga na svojim ekranima.

Isto se odnosi na nove vještine: gdje smo u prošlosti ili morali da idemo do biblioteke da iskorišćavamo besplatne resurse, ili da tražimo eksperte koji će biti dovoljno dobri da podijele svoje znanje sa nama. Sada jednostavno prikačimo se na internet i biramo iz velikog broja opcija.

Stoga, ukoliko tražite način da naučite nove vještine, evo nekih odličnih alata i kurseva koje bi trebali da pogledate:

Naučite jezik

U globalnom svijetu, sve više poslodavaca traži zaposlene koji mogu da komuniciraju na više od jednog jezika.

Na sreću, učenje jezika nikada nije bilo lakše sa gomilom besplatnih alata koji su dostupni online.

Odličan primjer je Duolingo. Nemojte da vas zavara pomalo neozbiljni dizajn sajta, ova “igra” je vrlo ozbiljna i vrlo zarazna. Svaki put kada odgovorite na pitanje tačno, budete nagrađeni sa “ping” zvukom. Ako pogodite dovoljan broj pitanja tačno prelazite na slijedeći nivo. Ali budite oprezni, jedna mala greška i dobićete crveni znak i biti prinuđeni da pokušate ponovo.

Memrise je drugi zanimljiv softver koji tretira nove riječi kao cvijeće. Svaki put kada ih vježbate (i pogodite) računa se kao da ste “zalili” tu riječ: što naravno znači ako ne budete vježbali redovno, riječi će početi da venu.

Odlična stvar vezano za ove igre je da vi zapravo i ne shvatate koliko učite, jer se fokusirate na prelaženje nivoa. Pre nego budete svesni, shvatićete da ste uznapredovali jako, i da ste već na naprednim nivoima znanja.
Naučite da programirate

Sa budućnosti koja nam dolazi, gde će kompjuteri igrati sve veću ulogu, programiranje izgleda kao posao budućnosti. Ako imate vremena kod kuće onda možda nikada nije bio bolji tajming da počnete da učite o programiranju.

Uvod u HTML i CSS na Udacity sajtu je savršen način da počnete. Ovi kursevi će vam dati šansu da naučite glavne stvari vezano za mogućnosti i opcije web razvoja.

Uvod u Kompjuterske nauke, takođe na Udacity sajtu, vas vodi malo dalje. Kurs govori o osnovnim pojmovima informatike kako bi vam pomogao da saznate najbitnije, kao što je građenje sopstvenog sistema za pretragu ili društvene mreže.

Ako su mobilne aplikacije ono što vas interesuje, onda je Allison sajt savršen za vas sa svojim super besplatnim kursom koji koristi video tutorijale da vas nauči kako Objective C programiranje funkcioniše i kako da ostanete u koraku sa najnovijim iPhone trendovima, kada su aplikacije u pitanju.

Kada shvatite da je ovakvo znanje nekada bilo vrlo skupo, a karijere koje možete započeti u budućnosti izrazito lukrativne, onda ovi kursevi svakako predstavljaju najbolju ponudu za vas!

Postanite čarobnjak sa kartama

Igranje karata je svakako jedna od najpopularnijih zanimacija širom svijeta: odličan je način da upoznate nove ljude, da se družite i postoji veliki broj igara koje se mogu naučiti prilično brzo.

Jedina stvarkojamožebitiproblematična, je činjenica da velika većina ljudinisudobri u igranjukarata. Uzmimo pravila blek džeka, kao primjer. Većina ljudiihzna,alimalo ko znakako da ih iskoristi u svoju korist.

Tu na scenu stupa čovek pod imenom DžonDejvis. On nudi jedan vrlo zabavan vodič na Udemy sajtu, kako igrati blek džek na uspešan način, a čak uči svoje polaznike osnovama brojanja karata. Sa preko 10.000 polaznika, kurs je dobio odlične recenzije i svakako ga vredi pogledati, ukoliko želite da postanete čarobnjak sa kartama.

Oslobodite svoju umjetničku stranu

Naravno, nisu svi naklonjeni tehnologiji i tehnološkom napretku. Neki ljudi mnogo više preferiraju da koriste svoj um i ruke u umjetničkoj niši.

Ctrl+Paint je odlična opcija koja će vas uvesti u čari slikanja, a koja je zamišljena na taj način da je polaznici jako lako prate. Ako se odlučite za ovu opciju, onda će vam osnivač Met Kohr ponuditi premijum časove za svega $10, a sa tim časovima svoje umijeće možete dodatno poboljšati.

Ako ne želite da učite slikanje, origami.me vas vodi kroz osnove umjetnosti savijanja papira, kako bi napravili svoj prvi model. Odlična stvar kod ovoga je činjenica da možete naučiti mnogo stvari potpuno besplatno, ali ukoliko želite možete sajtu da donirate izvjesnu sumu novca.

Ako vas više interesuje teorija u odnosu na praksu, onda pogledajte ovu kolekciju deset univerziteta koju vam donosi artsy.net. Možete proučavati sve od piramida u Gizi, do Rimske umetnosti, takođe potpuno besplatno.

Sa edukativnim sadržajem koji se može naći online u današnje vreme, zaista ne postoji opcija da vam bude dosadno. Za samo nekoliko nedelja možete postati ekspert u pravljenu origamija ili biti u mogućnosti da vršite konverzaciju na Japanskom – samo krenite i oduševite sebe i druge!