Novak Đoković otkriva tajnu dobre kondicije: SVAKO JUTRO JEDEM DVIJE KAŠIKE MANUKA MEDA!

Slavni teniser jede manuka med s Novog Zelanda koji pčele rade od manuka biljke, gusto razgranatog autohtonog grma s dalekog Pacifika.


Profesionalni su sportaši nerijetko puni bespotrebnih radnji za koje čudno vjeruju da pridonose njihovim dobrim rezultatima. Novak Đoković nema ih ni izbliza koliko Rafael Nadal, kojega srpski teniser u autobiografskoj knjizi „Serve to Win“, naziva čovjekom „nervoznih tikova i praznovjernih rituala“ – napisala je novinarska hrvatskog Jutarnjeg lista Karmela Devčić pretstavljajući Đokovićevu autobiogravsku knjigu.

Devčić otkriva kako Đoković u knjizi opisuje borbu sa zdravljem, promjenu životne filozofije i hrane, splet koji ga je konačno od trećeg na svjetskoj ATP listi lansirao na prvo mjesto. Nudi autentično svjedočanstvo vrhunskog sportaša koji se sve donedavno borio s astmom i stalnim umorom, dok nije shvatio da se cijeli život – krivo hrani.

Jutarnji ritual
Citirajući Đokovića, Devčić piše da prvi teniser svijeta prvo što napravi kad ustane je da popije čašu mlake vode. Mlaku vodu pije cijelog dana, u velikim količinama. Potom, odmah ujutro, pojede dvije kašike meda. Teniser jede manuka med s Novog Zelanda koji pčele rade od manuka biljke, gusto razgranatog autohtonog grma s dalekog Pacifika.

Đoković izbjegava mlijeko i mliječne proizvode, ne pije alkohol za vrijeme turnira, spava osam sati dnevno, meditira, bavi se jogom, tai chijem… Zadnje tri godine osjeća se puno bolje, to velikim dijelom pripisuje bezglutenskoj dijeti.

“Da napišem ovu knjigu inspirirala me spoznaja da mogu pokazati ne samo kako promijeniti tijelo već i cjelokupni način života – a sve to u četrnaest dana. Ustajat ćete lakše, osjećati da imate više energije, počet ćete i izgledati drugačije.

Od trinaeste sam se godine stalno osjećao napuhano, posebno noću. Budio bih se i ustajao umoran. Vječno sam bio umoran, nadut, čak i kad sam trenirao tri puta dnevno. Imao sam alergije i u dane velike vlage ili vrijeme cvjetanja biljaka to bi se posebno pogoršalo. No, to što mi se događalo bilo je jako čudno. Napad astme dođe na samom početku vježbanja, ne javlja se za trosatnog meča. Ali za vrijeme velikih mečeva, protiv ponajboljih igrača, držao bih se nekoliko prvih setova i onda bi došla kriza.

Pogrešne navike

U godinu dana odigrao sam 97 profesionalnih mečeva protiv ponajboljih tenisača svijeta. U dane kad nemam meč treniram barem tri, nekad i pet sati dnevno, u teretani provedem sati i pol, zatim radim jogu i tai chi, i ako stignem uz to još i trčim, vozim bicikl, veslam.

Unatoč tolikim treninzima bio sam usporen, imao i kilograme viška. Ako mislite da ćete se s puno vježbanja othrvati umoru i prekomjernim kilogramima, bolje razmislite još jednom. Zar sam imao četiri kilograma viška zato što nisam trenirao dovoljno?

Ne! Osjećao sam se teškim, usporenim i umornim zato što sam jeo hranu koju jede većina nas. Jeo sam kao Srbin (i kao Amerikanac) – puno talijanske hrane poput pizze, tjestenine, jako puno kruha, zatim teške mesne obroke po nekoliko puta dnevno. Za vrijeme mečeva uzimao bih čokoladicu ili neki slatkiš, misleći da će mi to pomoći da održim energiju. Nisam shvaćao da takav način prehrane uzrokuje upale. Tijelo reagira na hranu koja mu ne odgovara, šalje signale: napuhanost, grčeve u crijevima i trbuhu, bolne zglobove – citirala je Devčić tenisera Đokovića.