NOVA TERAPIJA STIMULACIJE MOZGA LIJEČI ANOREKSIJU!

tretman.jpgStimulacija mozga može dovesti do ublažavanja simptoma poremećaja ishrane, anoreksije, bolesti koja se obično veoma teško liječi, pokazuje novo istraživanje.
Britanski istraživači su proučavali rezultate testova oboljelih od anoreksije, prije i nakon što su prošli tretman transkranijske stimulacije, koji se također koristi za liječenje depresije.

– Ovom tehnikom smo ciljali dijelove mozga koji su povezani sa samoregulatornim poteškoćama vezanim za anoreksiju- govori Jessica McClelland, doktor i istraživač na

Kraljevskom koledžu u Londonu.

Tretman usmjerava magnetske pulseve na specifične dijelove mozga, a pacijent osjeća blage vibracije na stranama glave, objašnjava McClelland, i dodaje da ova tehnika također mijenja aktivnost nervnih ćelija u mozgu.

– Otkrili smo da je samo jedan tretman stimulacije mozga, smanjio želju za ograničavanjem unosa hrane, razine osjećaja sitosti i debljine, kao i da je ohrabrivao donošenje pametnijih odluka. Zajedno, ova otkrića ukazuju na to da stimulacija mozga može smanjiti simptome anoreksije, unaprijeđujući kognitivne kontrole nad strahom od ovog poremećaja.- kaže Jessica.

– Anoreksija pogađa 4% žena tokom njihovih života. Sa dužim trajanjem bolesti, anoreksija postaje ukorijenjena u mozgu, i tada ju je veoma teško liječiti. Naši preliminarni rezultati podržavaju potencijal novih tretmana za anoreksiju, koji se fokusiraju na mozak, a koji su očajnički potrebni. -tvrdi Urlike Schmidt, profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu.
Istraživanje je također pokazalo da do 20% pacijenata umre prijevremeno, zbog ove opasne bolesti.

Uslijed ovih obećavajućih otkrića, istraživači provode dalja testiranja mozga kako bi otkrili dugoročne koristi za ljude koji boluju od anoreksije.

(health.com/D.K./aura.ba)