NOVA STUDIJA OTKRIVA OPASNE POSLJEDICE RADA U ČUDNIM SATIMA

Rad u čudnim satima može napraviti zbrku u mozgu: ljudi koji rade u smjenama pokazuju više znakova kognitivnog oštećenja od onih koji imaju normalno radno vrijeme, stoji u novoj švedskoj studiji.

Znanstvenici su otkrili da je ljudima koji rade izvan okvira od 9 do 17 sati – i onima koji imaju takvo radno vrijeme u zadnjih 5 godina – trebalo više vremena da riješe test koji je mjerio moždane funkcije i starenje od onih koji nikada nisu radili u smjenama ili su radili tako prije 5 i više godina.

Rad u jako ranim ili kasnim satima – kako je nužno u zanimanjima poput zdravstva, javne zaštite i posluživanja hrane – ometa prednji režanj u mozgu koji je zaslužan za motoriku, pamćenje, jezik, prosuđivanje i rješavanje problema, kaže glavni autor studije dr. Christian Benedict.

Osim toga to remeti biološki sat vašeg organizma zbog čega teže zaspite ili teže ostajete budni. To znači da vaš san nije niti dovoljno dug niti dubok kako bi se tijelo i mozak uspjeli oporaviti. Zbog toga možete imati poteškoća s pamćenjem.

Što duže radite u smjenama to vaš mozak više stradava

Imamo i dobre vijesti. Naime, štetu možete zaustaviti ako krenete raditi u normalnim satima. Studija nalaže kako 5 godina nakon promjene radnih sati, mozak postaje jednako sposoban kao kod nekoga tko nikada nije radio u smjenama. Ali ako ne možete posao odrađivati u smjeni od 9 do 17 sati, s negativnim posljedicama se možete boriti kvalitetnim snom.

To znači da biste trebali spavati barem 7 sati i držati se zadanog rasporeda spavanja – čak i tijekom slobodnih dana – kako bi vaš organizam znao kada se treba prebaciti iz faze budnosti u fazu sna, kaže Benedict.

(Menshealth/Hayat/Foto: Profimedia)