Nova sorta ruske pšenice zamijenit će naftu?!

Ruski agronomi stvorili su selekcijom i križanjem jedinstvenu sortu pšenice otpornu na hladnoću, prekomjernu vlagu i brojne bolesti

Također, ova sorta ima mnogo više bjelančevina nego ostale vrste pšenica i, što je najvažnije, nije je potrebno obrađivati Monsantovim pesticidima koji izazivaju rak.

Tamo gdje je još prije nepunih sto godina mogla preživjeti samo ozima raž, sada se može uzgajati ozima pšenica odlične kvalitete, govori ruski agronom i akademik Bagrat Sanduhadze.

Njegovi kolege, agronomi koji se bave selekcijom zrna i hibridnim sortama sa moskovskog znanstveno-istraživaškog instituta „Nemčinovka“ tokom posljednjih godinu dana su križanjem različitih sorti sjemena dobili ovo sjeme pšenice koje je praktički neuništivo.

„Kod nas su teški klimatski uvjeti od Kalinjingrada pa sve do Primorskog kraja na samom istoku zemlje. Željeli smo stvoriti genotip koji bi bilo moguće uzgajati u ovim surovim uvjetima“, govori Sanduhadze.

Zahvaljujući upornom radu ruskih znanstvenika rezultati su nadmašili očekivanja. Otkako postoji ova znanstveno-istraživačka ustanova, stvoreno je više od 130 sorti.

„Zahvaljujući selekciji zrna, odabiru onog sa boljim karakteristikama, dobijamo sorte koje su otporne na različite prirodne uvjete poput hladnoće, previše vlage ili pak manjak vlažnosti. Ova metoda je možda najefikasnija, a uz to i najjeftinija. Samo prekombinacija gena dovodi do stvaranja izdržljivijih sorti“, podvlači akademik Sanduhadze.

Sada je u Rusiji najplodnija centralna regija zemlje, odmah poslije tradicionalno plodnih južnih krajeva oko grada Krasnodara. U posljednje vrijeme Rusija je značajno povećala proizvodnju i izvoz žitarica, a zadržala kvalitetu.

„U čitavom svijetu, sa rastom prinosa pada kvaliteta. Prema pravilu, što više proizvodite, smanjuje se kvaliteta. Francuska, Velika Britanija, Njemačka proizvode žito sa 8-9 posto bjelančevina, dok je standarad čak 14 posto. Osim toga, njihove žitarice ne mogu prezimiti. Ruske sorte imaju čak do 18 posto bjelančevina“, ponosno govori Sanduhadze.

Ruski akademik objašnjava da ruske sorte imaju povećan postotak bjelančevina zahvaljujući, između ostalog, kvalitetnom zemljištu iz kojeg crpe dušik iz tla. Sugovornik kaže da bi se jednostavnim rječnikom to moglo reći i da ovim vrstama žitarica ništa dodatno nije potrebno, sve same crpe iz plodnog i kvalitetnog tla. Samim tim, ove žitarice su značajno zdravije, jer nisu zalivane i tretirane različitim hemikalijama.

„Za 20-30 godina svijet će Rusiju moliti za žitarice, nafta nikome više neće biti neophodna potreba. Najjeftinije, a najkvalitetnije zrno ćemo mi proizvoditi. Pesticide praktički ne moramo koristiti, jer smo stvorili takve sorte koje gotovo nikad ne oboljevaju“, rezimira znanstvenik.

Europske vrste gotovo uopće ne uspijevaju u Rusiji. Zato domaći instituti stalno rade na poboljšavanju kvalitetu lokalnih sorti. Zasad se ruske sorte dobivene u okviru instituta „Nemčinovka“ uspješno uzgajaju i u Turskoj.

(sputniknews.com)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!