Nova nada za slabovidne: Organska vještačka mrežnjača vraća vid

Italijanski istraživači iz različitih instituta, koordinisani od strane italijanskog instituta za tehnlogiju u Đenovi, kreirali su prvu vještačku organsku mrežnjaču, koja je kompatibilna ljudskom tijelu.

Ova mrežnjača uspješno je implantirana laboratorijskim miševima, koji su imali genetski poremećaj gena zaduženog za pigmentozu mrežnjače oka. To je bolest koja u nekim slučajevima dovodi do slijepila. Implant proteza donijela je poboljšanje stanja životinja koje su imale probleme sa vidom.
Pored poboljšanja vizuelnog refleksa, istraživači su identifikovali i povećanje osjetljivosti i oštrine vida.

Vještačka mrežnjača se sastoji od dvostrukog sloja organskih polimera (dirigenta i poluprovodnika) koji su sačinjeni od fibroina, vlaknastog proteina koji je pronađen u svilenim vlaknima paukove mreže i mreža drugih insekata, poput široko poznate svilene bube.

Njihov zadatak je da aktiviraju fotoreceptore mrežnjače odnosno neurone poznate pod nazivom čepići i štapići, putem svjetlosnih nadražaja ili signala. Ova vještačka tvorevina u suštini menja funkciju pomenutih prirodnih fotorecepora.

Najvažnija karakteristika ovih proteza je njihova dugovječnost, odnosno činjenica da funkcionišu samostalno, bez dodatne energije. Takođe, vrlo su fleksibilni, a njihova biokompatiblnost omogućava da se izbjegnu ozbiljni problemi karakteristični za ugradnju implantata.

Trenutno, ugradnja ove proteze isprobana je samo na životinjama, a italijanski istraživači, koji su rad na ovu temu objavili u časopisu “Prirodni materijali” (Nature Materials), kažu da će rezultati eksperimentisanja ugradnje vještačke mrežnjače kod ljudi biti objavljeni već 2018. godine.