Norman Šili, neurohirurg i dr. psihologije otkriva tajnu „fontane mladosti“POKLONITE SEBI JOŠ 40 GODINA ZDRAVOG ŽIVOTA

Kada je imao četiri godine, dr Norman Šili je već znao da želi da postane ljekar, ali nije mogao ni da zamisli dokle će ga to dovesti. Danas su ideje 80-godišnjeg neurohirurga, doktora psihologije, inovatora, pisca i specijaliste za upravljanje bolom postale osnova za mnogobrojne terapije protiv bolova širom svijeta, a „Program Šili“ glavno uporište za liječenje hroničnog bola. Nedugo pošto je diplomirao na Medicinskoj školi Djuk, u Severnoj Karolini, Šili je započeo karijeru neurohirurga petogodišnjim stažiranjem u Opštoj bolnici Masačusets Univerziteta Harvard.

Devet mjeseci je 1961. godine proveo radeći sa ser Džonom Eklesom, dobitnikom Nobelove nagrade, na Australijskom nacionalnom univerzitetu. Tada je zabilježili: „Najčešći simptom u svijetu je bol, a niko još to nije specijalizirao“. Šili je istraživao akupunkturu, mistiku, iscjelitelje pomoću vjere, terapeute bojama, narodne vračeve i druge nesvakidašnje terapeute, miksujući njihovo znanje sa svojim medicinskim bekgraundom. Došao je do zaključka da su gotovo svi imali dokumentovanu istoriju velikog broja uspešnih pokušaja eliminacije hroničnog bola, mada nijedan od tih načina nije bio sam po sebi lijek za hroničan bol. – Interakcija četiri glavna polja stresa: hemijskog, fizičkog, elektromagnetskog i emocionalnog uzrok je svih bolesti… ne samo nekih, već SVIH – zaključio je tada Šili.

Strujom protiv bola u leđima

U svojoj životnoj potrazi za stavljanjem hroničnog bola pod kontrolu, dr Šili je prvo otvorio kliniku za upravljanje bolom u La Krosu, u Viskonsinu, i postigao dugu seriju uspješnih tretmana kod, inače, „otpisanih“ pacijenata. Taj „Šili institut“ postala je najuspješnija i najisplativija klinika za bol u SAD. Šili je izumio aparate „dorzalni stimulator kičme“ i sistem električne stimulacije preko kože TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation), sa kojima je, uz pomoć slabih struja, „podešavao“ elektromagnetna polja unutar kičmenog stuba pacijenata sa hroničnim bolom u leđima i koji su postali omiljena sredstva za fizikalno liječenje širom svijeta.

Dr Šili se, međutim, nije zaustavio na tome, već je daljim istraživanjem, kod onih koji pate od hroničnog bola, otkrio izuzetno niske nivoe magnezijuma, jednog od najvažnijih minerala u telu, koji aktivira više od trista procesa – uključujući varenje, proizvodnju energije, funkciju mišića, formiranje kostiju, stvaranje novih ćelija, aktivaciju vitamina B kompleksa, srčani rad, funkcionisanje bubrega i nadbubrežnih žlijezda, rad mozga i nervnog sistema. Otkrio je, takođe, da je zajedno sa smanjenim nivoom magnezijuma, nizak i nivo hemikalije DHEA (dihidroepiandrosteron) kod gotovo svih pacijenata sa hroničnim bolom. Šili je patentirao proceduru koja efikasno podiže nivo tog steroidnog „hormona zdravlja i mladosti“ bez upotrebe lijekova.

Primijetio je, zatim, i da veliki broj njegovih pacijenata, pored hroničnog bola, pati i od kliničke depresije. Zaintrigiran da prodre u suštinu povezanosti bola i depresije, dr Šili je doktorirao psihologiju 1977. godine na Sejbruk i Riodorak institutu i počeo terapeutski, bez upotrebe medikamenata, sveobuhvatnim holističkim principom, da zajedno tretira hronični bol, depresiju i niske nivoe DHEA kod svojih pacijenata.

Fontana mladosti

– Odgovorno ponašanje prema svom organizmu i zdrav stil života mogu da povećaju prosječni životni vijek na više od sto godina – smatra dr Norman Šili. – Ako uz pomoć bezbjednih tehnika povećamo nivo svog DHEA i kalcitonina, a smanjimo na minimalu slobodne radikale, imaćemo potencijal da živimo sto četrdeset godina, u prosjeku – kaže. U svojoj knjizi Život poslije stote: tajne fontane mladosti, dr Šili naglasak stavlja na sposobnost samojačanja, potencijala koji leži u nama samima i koji, kada se oslobodi, usporava proces starenja.

To nije rezultat uzimanja vitamina ili vježbanja, već razumevanja funkcionisanja mehanizama između fizičkog tijela i elektromagnetskog sistema organizma, koji se sastoji od emocija, psihe i duha, ističe Šili. Slijedeći zdravorazumske navike možemo produžiti život prirodno: povećavanjem nivoa DHA, smanjenjem stresa, meditacijom, smanjenjem kalorijskog unosa i spektrom mind/body tehnika. Tako ćemo sebi pokloniti još četrdeset godina zdravog života i u tome leži tajna „fontane mladosti“, zaključuje dr Šili. U svojoj knjizi Mladalačko starenje on otkriva ambiciozan, ali medicinski utemeljen praktičan program za dugovječnost i razotkriva i zablude koje se kriju iza mnogih tvrdnji pripadnika medicinske profesije i farmaceutske industrije.

Ove dve grupe, optužuje Šili, ne samo da ne produžavaju životni vijek, već stvaraju suprotan efekat: često šalju stotine hiljada ljudi u bijednu i preuranjenu starost. Godine 1999. dr Šili je prestao da se bavi praksom i posvetio se daljim istraživanjima i predavanjima. Norman i njegova supruga Meri-Šarlot, sa kojom je u braku četrdeset godina, žive u Misuriju, gde ona vodi Centar za jahanje i trening. Imaju troje djece i petoro unučadi. Dr Šili je izdao više od trista publikacija, uključujući i dvadeset i tri knjige. Od 1971. širom svijeta održao je predavanja u stotinama medicinskih škola, univerziteta, bolnica i crkvi i ima više od stotinu javnih pojavljivanja godišnje.

Dragana Šubarević

Foto: normshealy.com/magicnobilje.com