NJUJORK: Grad u kojem se govori više od 800 jezika

Nije neuobičajeno da u mjestu kom živite, odnosno državi, čujete i druge jezike osim maternjeg.

Uglavnom je riječ o jednom ili o nekoliko jezika. Međutim, postoji jedno mjesto, koje je prava svjestska prijestonica jezika.

Prema podacima organizacije Alijansa ugroženih jezika, jedna oblast u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja dom više jezika, nego bilo koje drugo mjesto na planeti.

Naime, Njujork je grad u kom se koristi više od 800 jezika, ali okrug Kvins se nalazi na prvom mjestu.

Na ovom području se govori 138 jezika, a čak je i veća vjerovatnoća ove jedinstvene jezike čuti u Kvinsu, nego u manjim mjestima odakle su i potekli. Okrug Kvins zauzima područje od 280 kvadratnih kilometara, a mnoge kulture i jezici zbijeni su u neposrednoj blizini.

Objašnjenje ovog fenomena leži u Njujorku, odnosno prva stanica za mnoge došljake u potrazi za novim domom u Americi bio je upravo ovaj grad. U Kvinsu možete čuti engleski, grčki, filipinski, indonežanski, ruski, japanski, litvanski, srpski, hrvatski, nepalski, kineski, norveški, španski, njemački i mnoge druge.

Prema podacima iz popisa stanovništva za 2015. godinu, 44 odsto stanovništva starosne dobi pet godina ili starije, u svojim domovima koriste engleski jezik, dok 56 procenata koristi jezik koji nije englesk.