Njoj je baš sve šareno: Konkita Aniko raspoznaje 100 miliona boja

Prosječno ljudsko biće nevjerovatno je na toliko različitih načina. Jedna od najfascinantnijih ljudskih osobina zasigurno je čulo vida. 

Vjerovali ili ne, ljudi mogu percipirati otprilike milion različitih boja. Za mnoštvo njih u većini jezika ne postoji ime. No, kad australijska umjetnica Konkita Antiko pogleda list, vidi mnogo više od zelene:

“Na krajevima vidim narandžastu, ili crvenu, ili ljubičastu u sjenci; vi možda vidite zelenu, ali ja ću vidjeti ljubičastu, tirkiznu, plavu” – rekla je Konkita, dodajući:  “To je kao mozaik od boja.”

Antiko slika u impresionističkom stilu, ali nije samo to razlog što vidi te boje. Ona je također tetrahromat, što znači da ima mnogo više receptora u očima koji apsorbuju boje. Razlika leži u Konkitinim kupastim ćelijama, očnim strukturama podešenim tako da upijaju određenu talasnu dužinu svjetlosti i emituju je u mozak.

Prosječna osoba ima tri kupaste ćelije, što joj omogućuje da vidi oko milion boja. Međutim, Antiko posjeduje četiri takve ćelije, tako da su njene oči u stanju da pokupe oko 100 miliona procjenjenih dimenzija i nijansi boja, što je za prosječnu osobu nemoguće.