NJEMAČKI NAUČNICI OTKRILI ŠTA NAJGORE UTIČE NA ZDRAVLJE

Njemački istraživači su ispitali koje tri stvari imaju najnegativniji uticaj na vaše zdravlje, pa i stvaraju rizik od preuranjene smrti.

Nekoliko radnika s visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina i imaju stresan posao i loš san su imali tri puta veću vjerovatnoću da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu, piše Kurir.

– Čak 50 posto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, bolesti bubrega i preuranjenu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Poremećaji sna također su povezani s povećanim rizikom – kaže dr. Greg Fonarou, profesor kardiologije.

Prema vodećem istraživaču, spavanje bi trebalo da bude vrijeme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije. Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite. Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji s hipertenzijom efekti su još pogubniji.