Nizak pritisak: KAKO LIJEČITI SVICE USRED BIJELA DANA

Arterijska hipotenzija je karakteristična za mlade i sredovječne osobe. Manifestuje se vrtoglavicama, zujanjem u ušima, svicima pred očima i malaksalošću, a u težim slučajevima može da dovede do kolapsa, ali se smatra da je odlika dugovječnih

Imate česte vrtoglavice,osjećate zujanje u ušima, vidite svice pred očima, malaksali ste i imate osjećaj kao da vam je neko isisao svu snagu… Da bi saznali šta je uzrok ovih tegoba prvo izmjerite pritisak i u slučaju da je konstantno nizak, najvjerovatnije bolujete od hipotenzije. Ako može da vas utješi, to je često prednost u odnosu na one koji imaju stalno visok pritisak, ili im varira, al hipotenzija nesumnjivo ima i nedostatke.

– Arterijska hipotenzija je stanje u kome gornja vrijednost krvnog pritiska (sistolni) ne prelazi granicu od 110 mm živinog stuba, dok donja vrijednost (dijastolni) ostaje ispod 70 mm. To stanje je karakteristično za mlađu populaciju i sredovječne koji su to naslijedili. Hipotenzija prati i veliki broj kardiovaskularnih bolesti, među kojima je najčesšće takozvano srčano popuštanje. Tada slab srčani mišić nije u stanju da ovaj vitalni organ snabfije dovoljnom količinom krvi i praktično radi sa pola snage. Lijekovi za ovaj problem su mač sa dvije oštrice. S jedne strane popravljaju stanje miokarda (srčani mišić), ali s druge još više obaraju pritisak, koji je i onako nizak.

Ni stariji nisu imuni na ovaj problem, ali se u većini slučajeva radi o problemima vezanim za ortostatički pritisak (nagla promjena položaja tijela). Ova pojava je karakteristična za populaciju stariju od 60 godina. Njima pritisak najčešče padne kad ustaju iz kreveta, tako da im se u tom slučaju savjetuje da prvo u sjedećem položaju provedu 10 – 15 sekundi i isto toliko kada ustanu iz fotelje.

Stanje hipotenzije može da bude posebno neprijatno za mlade koji se neuredno hrane. Mogu da zapadnu u stanje hipoglikemije i prepoznaju se po izraženom bljedilu i obilnom preznojavanju. Za njih, ponekad, jedino rješenje je da dobiju infuziju kojom se nadoknađuje izgubljena tečnost, minerali i šećer. Preventivno im se savjetuje da piju najmanje 1,5 – 2 litra tečnosti dnevno (najbolje u obliku mineralnih napitaka, kao što je kisela voda).

Djevojke koje su anemične, drže dijetu i imaju obilne menstruacije mogu da se osjećaju dodatno iscrpljene. Izgledaju tanušno, nesposobne su za ma kakav posao, jer im se krvni pritisak vrti oko 100/70mm. Primijećeno je da se, čim prime infuziju, povrate i živnu. U težim slučajevima hipotenzija može da dovede do iznendanog gubitka svijesti (kolaps), ili stanja sinkope, totalnog gubitka svijesti od 3 – 4 minute.

ŠANSA ZA DUGOVJEČNOST

DO STO I NAZAD

Po prirodi stvari pacijenti sa niskim krvnim pritiskom imaju manji rizik od bolesti krvnih sudova, ili da dožive moždani udar. Ako im je hipotenzija nasljedna, ne boluju od dijabetesa, ne puše, nisu gojazni, nemaju masnoće u krvi i fizički su aktivni- imaju veliku šansu da žive „do sto i nazad“. S obzirom na to da je riječ o hipotenziji kao fiziološkom stanju, uzimanje lijekova za podizanje pritiska na normalu se ne preporučuje. Ta terapija je zastarila i prevaziđena!

SO I KAFA

Da bi podigli krvni pritisak hipotoničari bi trebalo da piju mnogo tečnosti sa mineralima i kofeinom (koka-kola, kafa). Za razliku od hipertoničara, koji bi trebalo da izbjegavaju slano, pacijenti sa niskim prtiskom trbalo bi da jedu dobro posoljene namirnice da bi obezbijedili dnevne potrebe za natrijumom (4 – 7 g)

BRZI HOD

Fizička aktivnost je izuzetno važna za regulisanje niskog krvnog pritiska o čemu bi trebalo posebno da vode računa sredovječni i stariji. Preporučuje se brzi hod (3x nedjeljno 40-50 minuta). Prije hodanja savjetuje se petominutno zagrijavanje, a poslije lagani hod kao relaksacija.

IZ HIPO U HIPER

Ima slučajeva da hipotenzija preraste u hipertenziju. To se najčešće dešava u menopauzi, kao i ženama koje su se za kratko vrijeme ugojile.

SAVJET PLUS

Ljetne opasnosti

Za hipotoničare je ljeto posebno kritičan period. Zbog visokih spoljašnjih temperatura šire se krvni sudovi, što utiče na pad krvnog pritiska (čak i na 70/40 mm živinog stuba. S toga pacijent ima stalnu potrebu da legne. Rješenje su hladni napici, provjetravanje prostorija ili boravak u hladu.

(aura.ba)