Nisu samo dekoracija. KOJE SOBNE BILJKE TJERAJU STRES, DEPRESIJU I ANKSIOZNOST?

Briga o mentalnom zdravlju nikad nije bila složenija: užurbana svakodnevica, poslovne obaveze i komplikovani odnosi s prijateljima i porodicom i sami po sebi utiču na naše duševno stanje, a kad se tome doda pandemija virusa korona, te zveckanje oružjem u svijetu — sve je samo još teže!

Zato je posebno važno pronaći što više mehanizama da se opustimo i umirimo, snizimo nivo stresa i krvni pritisak, a zanimljivo je da postoje kućne biljke koje nam u tome mogu pomoći. Naime, istraživanja su pokazala da pojedine vrste biljaka nisu samo puka dekoracija u domu već i te kako mogu da djeluju blagotvorno na mentalno zdravlje.

Jedna studija objavljena u naučnom magazinu Journal of Physiological Anthropology pokazala je da biljke mogu da djeluju tako da se u njihovoj blizini osjećamo opuštenije i spokojnije, a u okviru istraživanja učesnici su dobili dva zadatka: da presađuju kućne biljke i da rješavaju kratak kompjuterski zadatak.

Poslije svakog obavljenog zadatka, naučnici su mjerili biološke faktore koji su povezani sa stresom, poput pulsa i krvnog pritiska i pokazalo se da su ljudi koji su se bavili “vrtlastvom” u kućnim uslovima imali daleko povoljniji stresni odgovor. Kompjuterski zadaci su, s druge strane, doveli do povećanja broja otkucaja srca u minutu i višeg krvnog pritiska, iako su učesnici bili mladi muškarci koji su naviknuti na rad pred ekranom.

Zaključak ove studije je jasan — rukovanje biljkama i njihova blizina povoljno utiče kada nam je potrebno malo mira i smanjenja stresa!

Svekrvin jezik (Dracaena trifasciata)
Biljka poznata još i kao sabljica i mač Sv. Đorđa je afričkog porijekla, a vjeruje se da eliminiše formaldehid, benzen, ksilen i trikloretilen. Štaviše, ona navodno iz vazduha eliminiše čak 107 toksina! Posebno je dobar izbor jer ne traži previše svjetlosti i jednako napreduje zimi, a interesantno je to što ova biljka, za razliku od ostalih, noću ispušta kiseonik, a danju upija ugljen-dioksid.

Aloe Vera
Ova biljka poznata je po brojnim blagodetima po organizam, naročito kada je riječ o njezi kože, a ona djeluje i tako što uklanja iz vazduha iritanse koji utiču na respiratorni sistem i pokreću osjećaj tjeskobe i stres.

Engleski bršljan (Hedera helix)
Ova zimzelena višegodišnja biljka takođe spada u prirodne prečišćivače vazduha, a NASA i njeni naučnici tvrde da je ona nenadmašna u tome jer lako i brzo apsorbuje formaldehid. Navodno je, uz to, jedno od efikasnijih prirodnih sredstava za smanjenje osjećaja napetosti i anksioznosti.

Kamilica (Matricaria chamomilla)
Čaj od kamilice poznat je kao odlično sredstvo za smirenje, ali čaj i miris ove biljke i pogled na nju može biti od pomoći! Zahvaljujući flavanoidu po imenu apigenin ona djeluje umirujuće i korisno je imati je u blizini ako ste stalno pod stresom.

Bosiljak (Ocimum basilicum)
Gotovo da nema čovjeka kom se ne dopada miris bosiljka, za koji je zaslužan linalul, prirodni terpentinski alkohol koji je prisutan u mnogim cvjetajućim i začinskim biljkama i koji se često koristi u aromaterpiji. O njegovim efektima sprovedeno je više istraživanja, a najpoznatije je ono kojim su japanski stručnjaci na laboratorijskim pacovima dokazali da linalul smanjuje “divljanje” gena u ekstremno stresnim situacijama.