Ništa slađe i ukusnije od domaćeg hljeba

Ništa slađe i ukusnije od domaćeg hljeba. Još kad je vruć i mirisan, užitak je kompletan. Isprobajte ovaj hljeb ako želite nešto ukusno, zdravo, svježe, a opet – drugačije i ne brinite, lako se sprema!? Evo recepta:

Hljeb sa prosom

Potrebno je:
100 gr prosa
2 dcl vode
1 kesica suhog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičice soli
sjemenke (suncokreta) po želji
oko 800 gr brašna
Priprema:
Proso oprati staviti u posudu, naliti sa 4 dcl vode i kuhati 15 minuta. Ocijediti od vode i ostaviti da se hladi da bude mlako.
U 2 dcl vode staviti kesicu suhog kvasca i 1 kašičicu šećera, da stane 5-6 minuta.
U posudu staviti mlaki kuhani proso, dodati nadošao kvasac, so sjemenke i brašno. Ako je potrebno dodati jos brašna.
Zamijesiti tijesto, ostaviti da naraste da se udupla.
Gotovo tijesto, dobro ga umijesiti uz dodavanje brašna na radnu površinu.
Oblikovati loptu od tijesta staviti u tepsiju obloženu papirom, ostaviti da ostoji oko 30 minuta pa peći na 200 stepeni 30 do 40 minuta. Rađen po receptu Danine kuhinje.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara