Nina i Senad na putu do roditeljstva obišli su mnoge klinike, ali je dobitna kombinacija bila bioenergija: Bioenergijom protiv steriliteta!

Tek nakon što nas je sudbina dovela do Ramiza Imamovića, dječiji cvrkut odjekuje i u našem domu

– Samo onaj ko nema djece, a želi ih, samo ta osoba može razumjeti patnje kroz koje prolaze parovi koji se ne mogu ostvariti u ulozi roditelja. A takvih je sve više Bosanaca i Hercegovaca. Neplodnost uzima danak i veća je i ozbiljnija pošast i od kuge i epidemije gripe…barem mi se čini tako – kazuje na početku ispovijesti za Auru Tuzlanka Nina.

Dodaje da isključivo zahvaljujući bioenergiji Ramiza Imamovića, ona i njen suprug više nisu na listi “onih čudaka bez djece”.

– Ako u prvoj godini braka i ne dobijete dijete, nije toliko strašno. Ali, već se povećava broj onih koji govore “biće”, bez da ste vi išta na tu temu pomenuli.

 Očajan spermiogram

– Ali, kad se ni nakon druge i treće, a u mom slučaju – i pete godine braka, ne ostvarite kao roditelji, broj radoznalih je sve manji jer, i njima je kao i vama jasno da nešto nije u redu – priča Nina.

U drugoj godini braka, Nina je obavila rutinske preglede. Svi nalazi su bili uredni.

  • Vi gospođo nemate razloga za zabrinutost. Nema nikakvih zdravstvenih prepreka za vaše majčinstvo – glasile su upute ginekologa.

Još godinu dana su njih dvoje pokušavali dobiti dijete. Odlučili su ponovo posjetiti liječnika, ali ovog puta zajedno.

– Ispostavilo se da moj muž ima očajan spermogram. Rezultat nas je porazio. Broj spermatozoida mu je bio 0,6 (referenca 20-230!), a od tih 0,6 mu je 90% nepokretno. Sa takvom dijagnozom šanse da postane ponovo otac su bile nikakve – objašnjava nam Nina, dok pogledom prati devetomjesečnu kćerku Sajru kako pokušava da puzi.

Dugo su njih dvoje čekali na ovu radost. Priznaju da su prolazili kroz izuzetno teške i bolne faze. Hvatao ih je strah od vremena koje je prolazilo, a rezultata nije bilo.

Redovna “vještica”

– Mijenjali smo klinike, terapije, slušali i primjenjivali savjete narodnih liječnika, ali bez rezultata. Ja sam pila macinu travu, vrkutu, vitamin D, išla na namještanje maternice, propuhivanje jajovoda…suprug je počeo piti Profertil, zatim i mnoge druge lijekove i vitamine. Prestao pušiti, jesti više voće. No, neumitno smo se približavali četrdesetima. I nekoliko klinika za neplodnost smo obišli, postupci vantjelesne oplodnej koštali su nas, skupa s lijekovima, oko 30. 000 maraka. Još je preostala nada nam bio Kipar, tamo smo planirali neku skroz kompliciran zahvat i papreno skup. Počeli smo skupljati novac, a u međuvremenu, drugaica mi je preporučila Ramiza Imamovića.

– Glatko sam odbila da ga posjetim. Suprug je uradio ultra zvuk testisa kod urologa, koristio neke homeopatske preparate te se upravo vratio s jedne klinike u Mariboru s operativnog zahvata koji mu je garantirao poboljšanje spermograma i do 70 posto. Čekali smo naše, “prirodne” rezultate. No, ona se “vještica” opet pojavila, ciklus je bio višenego uredan.

– Na kraju, ipak odlazimo do gospodina Imamovića. Bila je to naša dobitna kombinacija. Nikada neću zaboraviti njegovu ležernost i optimizam već nakon prvog kontakta. Svojim osmijehom i samouvjerenošću unio nam je optimizam. Govorio je da se spermogram kod muškarca mijenja tokom vremena, da mu nije prvi slučaj da čovjek dođe u fazu od savršenog spermograma do nule. No, Ramiz je otkrio da pravi problem zapravo leži u meni. Šta je tačno bilo, ne znam, nisam ni pitala. Išla sam sa suprugom na četiri bioenergetska tretmana, koji su trajali po dvadesetak minuta. Već narednog mjeseca, “vještica” se nije pojavila.

Plakala sam kao kiša

– Uopće nisam htjela ići po test za trudnoću, nisam se htjela opet tazočarati. Potajno, priželjkivala sam čudo, ali, nakon silnih razočarenja, bojala sam se novog. No, nakon što nisam dobila menstruaciju ni peti dan od termina kad je trebala biti, uspaničila sam se. Otišla sam pravo ljekaru koji je potvrdio trudnoću. Plakala sam kao kiša, umalo se nisam srušila od uzbuđenja.

– Hej, pa i ja ću postati majke – htjela sam vikati ljudima oko mene koji su me gledali dok sam teturala na nestabilnim nogama. Devet mjeseci kasnije, na svijet je došla naša Sajra. Sad, kad sam opet trudna, odlučila sam ovu priču podijeliti sa vama. Ko zna, možda nekome bude putokaz…

Komentari

komentara