Niko ne zna šta im se desilo: “Brodovi duhovi” na obalama Japana

Obalska straža je saopštila da je 2018. godine stiglo 95 trošnih brodova, u kojima se često nalaze ljudske kosti te ih zato nazivaju “brodovima duhovima”

Turistički vodič za gradić Ishikawa u Japanu, na sjevernoj obali otoka Honshua, i danas upozorava posjetitelje na jednu zanimljivost u gradskoj luci, na natpis kojim vlasti mole građane da na broj 118 prijave pojavu svakog “sumnjivog broda”.

 

Natpis je postavljen nako što su u oktobru 2016.godine morske struje oko gradića od nekih 30.000 stanovnika počele nasukavati 11 drvenih brodova u prilično lošem stanju, neuobičajenom za japanske standarde, u kojima su se nalazila tijela 20 muškaraca u različitim fazama raspadanja.

Bez tragova nasilja

Prva četiri omanja broda nasukala su se početkom oktobra 2016.g., da bi narednih sedmica stanovnici pronalazili jednog po jednog ostalih sedam. Tijela niko nije mogao identificirati.

Tragova nasilja nije bilo. Jedini podatak koji se mogao odgonetnuti s brodova ujedno je misterij činio još neobičnijim. Na pojedinim brodovima lokalne japanske vlasti  pronašle su ostatke sjevernokorejskih zastava, a na jednom čak i natpis “Korejska narodna vojska”, i to nekakve jedinice 325.

I dok su se prve teorije vrtjele oko ideje da bi mogla biti riječ o Koreancima koji su bježali od režima sjevernokorejskog diktatora Kima Jong-una, obalna straža je, uz pomoć forenzičara, došla do zaključka da su posade vjerovatno čak mjesecima besciljno lutale morem u sklepanim drvenim čamcima bilo zato što nisu imali GPS, bilo zato što im je GPS otkazao ili jednostavno zato što su u kakvom nevremenu potpuno izgubili kurs.

Žrtve Jong-unovih naredbi?

Naposljetku je forenzičarima i emigrantima s korejskog sjevera palo na pamet da bi mogla biti riječ o posljedici Jong-unovih naredbi po kojima ribari moraju povećati svoj ulov, zbog čega su ovi, u plovilima namijenjenima isključivo obalnom ribolovu, počeli izlaziti daleko na otvoreno more.

Uz nikakvu opremu i slabe motore, ribari u čamcima nisu imali nikakve šanse preživjeti jednom kad im more nije bilo sklono.

U takvom scenariju logična je i pretpostavka da su sjevernokorejske vlasti ribarima kao pratnju poslali i jedan vojni čamac s jednim ili dva niža časnika za sigurnost koji su trebali paziti da ribarima ne bi palo na pamet odlutati preko granice.

Ili možda i zbog opasnosti da ribari na debelom moru nalete na kakvo južnokorejsko ili čak i američko vojno plovilo. Teorija se, također, poklapa i sa sezonom izlova liganja u tim vodama koja traje od oktobra do februara.

error: Content is protected !!