Nikada nemojte ovako da držite mobitel, posljedice mogu biti pogubne

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, uši i glave u dramatičnom su porastu u proteklih nekoliko godina


Nemojte pisati poruke dok hodate, ‘lajkovati’ fotografije pasa, ili gledati video sadržaje – povrede povezane s korištenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza zbog kojih su ljudi tražili pomoć na američkim hitnim bolničkim prijemima.

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, uši i glave u dramatičnom su porastu u proteklih nekoliko godina, a velike zasluge ima korišćenje mobilnog, posebno tipkanje, uz upravljanje automobilom ili hodanje, posebno u periodu od 13 do 29 godina, prenosi CNN.

Rane na licu i glavi najčešće su povrede, slijede kontuzije mozga, površne povrede kože i unutarnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici s medicinskog fakulteta Rutgersa u New Jerseyu. Većina ljudi, 94 posto, nije hospitalizovana nakon što su povrede sanirane.

“Površne povrede kože lica mogu da rezultiraju ožiljcima i da vode u teskobu i gubitak samopouzdanja”, navode autori, posebno u slučaju propratne infekcije koja pogoršava izgled ožiljaka i zahtijeva hirurško ispravljanje izgleda. Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara.

Ova je studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Otolaryngology – Head and neck Surgery, prva koja je proučila povrede glave i vrata umesto čitavog tijela.

Prema podacima iz 100 bolnica od 1998. do 2017. ukupno je 2501 osoba pretrpjelo povrede glave ili vrata kao rezultat korištenja mobilnog. Na osnovu toga naučnicii su procijenili da je u tom razdoblju u čitavoj zemlji bilo 76 hiljada takvih povreda od čega u 2016. i 2017. oko šest hiljada.

Od tih procenjenih 76 hiljada povreda 31 hiljada dogodila se u kućama, a procjenjuje se da se 13 hiljada dogodilo u vozilu.

Ranija istraživanja pokazala su da se korištenjem mobilnog mogu povrijediti vrat i gornji dio leđa zbog naginjanja glave prema naprijed.

Ako gledate u pametni telefon koji je u vašem krilu pritisak na vaš vrat meri se s 10 do 15 kilograma. Taj dodatni pritisak može rezultirati povredom.

“Kada tkivo dugo istežete postaje bolno i upali se”, kazao je DiAngelis za CNN. “Pravo je pitanje koje su dugoročne posljedice toga?”.

U porastu su i brojevi smrtnih slučajeva kao posljedice korištenja mobilnih telefona.

Prema američkom nacionalnom vijeću za sigurnost 2841 osoba poginula je u 2018. u prometnim nesrećama koje su posljedica odvlačenja pažnje a udruženje za sigurnost na autoputevima procjenjuje da je u 2018. poginulo 6000 pješaka što je najviši broj u proteklih 20 godina.