NIKADA NE STAVLJAJTE OVU HRANU U FRIŽIDER

Frižideri održavaju hranu hladnom već desetljećima, ali nažalost, u njima se ne može čuvati sva hrana. Naprotiv, određene namirnice je opasno držati u frižideru jer će se neki nutrijenti izgubiti na niskim temperaturama. Ovo su samo neke od njih:

Paradajz

Čuvanjem paradajza u frižideru produžava se njegov rok trajanja usporavanjem procesa zrenja, ali se, također, gubi i okus. Zbog hladnog vazduha u frižideru, proces zrenja paradajza je prekinut što dovodi do gubitka teksture i okusa.

Bosiljak

Vjerovatno se pitate zašto je bosiljak na ovoj listi. Bosiljak zapravo nije otporan na niske temperature i biljka će uvenuti u vašem frižideru prije nego što to shvatite. Također, biljka će apsorbovati mirise ostalih namirnica koje se nalaze u vašem frižideru.

Krompir

Hladna temperatura u frižideru uzrokovaće brže oštećenje kore krompira. Ako ga predugo držite u frižideru, primijetit ćete da će krompir postati slađi, suhlji, a možda čak i pomalo pjeskast. Razlog tome je što hladnoća pomaže da se škrob koji se nalazi u krompiru pretvori u šećer mnogo brže nego što bi se to desilo da ste ga držali izvan frižidera.

Maslinovo ulje

Mnogi ljudi drže maslinovo ili suncokretovo ulje u frižideru. Ako čuvate maslinovo ulje u frižideru, ono će postati gusto, neprozirno i grudasto jer se zbog hladnoće zgrušava.

Luk

Luk možete čuvati veoma dugo ako ga držite na pravom mjestu. Najbolje je da luk čuvate na isti način kao što čuvate krompir, s tim da ih držite odvojeno.