Nikada ne bacajte limunovu koru: Lijek iz prirode uklanja bolove za sva sata!

Koricu limuna najčešće koristimo za pripremu poslastica. Ipak, ono što rijetko ko zna jeste da upravo limunova kora može da posluži kao djelotvoran lijek.

Poznato je od davnina da limun obiluje vitaminom C, ali i mnogim drugim, za naše zdravlje, korisnim nutrijentima.
Štiti od mnogih bolesti i kao superhrana je jedna od najkorisnijih namirnica koje nam je priroda “darovala”.

Sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan, a blagonaklono deluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Mnogi su prepoznali važnost konzumiranja limuna, a istraživanje koje je pokazalo da svakodnevno ispijanje vode s limunom na prazan želudac čini čuda za zdravlje, navelo je mnoge da upravo na taj način započinju dan.

Međutim, koricu limuna najčešće koristimo za pripremu poslastica. Ipak, ono što rijetko ko zna jeste da upravo limunova kora može da posluži kao delotvoran lijek. Sadrži nisku količinu šećera, ali obiluje alkalnim mineralima, pa na naš organizam ima alkalno djelovanje.

Korica limuna djeluje kao antiseptik i u alternativnoj medicini se koristi za snižavanje temperature. Esencijalna ulja koja sadrži limunova kora pomaže da se opuste krvni sudovi, nervi i umanji bol.

Možete u tu svrhu da je pripremite na dva načina. Ogulite dva limuna i pazite da s limuna ne skidate debeli dio kore koji će zahvatiti i bijeli sloj ispod kore. Pazite da skinete samo površinski sloj kore. Stavite je direktno na mjesto koje vas boli, učvrstite gazom ili zavojem i držite dva sata. Ponavljajte postupak dva puta dnevno.

Drugi način upotrebe limunove kore u svrhu liječenja jeste taj da koricu 3 limuna stavite u teglu i prelijete ekstra djevičanskim maslinovim uljem i zatvorite. Ostavite tako dvije nedjelje. Tako dobijeno ulje namažite na upaljeno ili bolno mjesto i zamotajte gazom. Ostavite preko noći i bol će nestati. Ulje pripremite i imajte spremno za slučaj da vam zatreba. Čuvajte na tamnom mjestu.