Nije na odmet znati: KOJA JE GRVNA GRUPA NAJOTPORNIJA, A KOJA NAJSLABIJA?

Ukoliko ste primijetili da se često razbolijevate, ili da se podložniji infekcijama i bakterijama, sasvim je moguće da je to povezano sa vašom krvnom grupom.

Sa druge strane, nosioci pojedinih krvnih grupa mogu bolje da se izbore sa bolestima i atakom na organizam, gdje su se najbolje pokazali oni koji imaju nultu krvnu grupu.

Istraživanja su pokazala da je upravo nulta krvna grupa “pobjednik” među svim vrstama krvi, da su njihovi nosioci u manjem riziku od razvoja mnogih bolesti poput bolesti srca, Alchajmera, raka pankreasa i želuca. Upravo zbog toga, ljudi koji imaju nultu krvnu grupu u prosjeku i žive duže od ostalih.

Jedan od najbitnijih razloga jeste činjenica da krvna grupa 0 sadrži manje molekula koji uzrokuju zgrušavanje krvi, a moždani i srčani udar prouzrokuje upravo loša koagulacija krvi. Stvari koje su dobre za srce takođe su dobre i za mozak, jer su brojni faktori rizika koji uzrokuju kardiovaskularne bolesti slični rizicima nastanka mentalnih bolesti.

Kada je riječ o “najslabijoj” krvnoj grupi, naučnici su saglasni da su potrebna dodatna istraživanja, ali su dosadašnja pokazala da se “najlošije” pokazala A krvna grupa. Nosioci A krvne grupe su najmanje otporni na malariju, pa je između ostalog to bio kriterijum da joj se pripiše ova ne tako laskava titula.