Nije loše znati: KOLIKO MOŽE DA STOJI BRAŠNO I KAKO DA ZNATE DA LI JE POKVARENO?

Izazovna i neizvjesna vremena većinu ljudi su natjerala da se obezbijede sa pojedinim namirnicama, a naročito brašnom.
.
Rafovi u prodavnicama preko noći postali prazni. Upravo zbog toga što su mnogi u svojim domovima napravili zalihe, nije loše znati koliko brašno može da traje i kako izgleda kada se ono pokvari.

Iako je brašno toplinski obrađena namirnica te samo po sebi sadrži mali dio vlage, s brašnom je takođe potrebno pravilno rukovati. Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 mjeseci nakon ispisanog datuma, dok je cjelokupno najbolje upotrebljavati 4-6 mjeseci nakon istog.

Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete da ga držite u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižderu možete da mu produžite rok i do godinu dana, dok ga držanjem u zamrzivaču možete produžiti i do dvije-tri godine.

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najdruže traje ono obično bijelo, dok ono sa cjelovitim zrnom – uključujući i integralno, ima kraći rok.
Kako izgleda pokvareno brašno?

Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris – uglavnom užegao, to je vjerovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Vrijedi i suprotno, ako je rok istekao, no brašno i dalje nema nikakvog mirisa – možete da nastavite da ga koristite neko vrijeme.

Znak da se brašno pokvarilo može da bude i kada ono promijeni boju ili se pojave plijesan ili moljci.

Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature, no čak i ako brašno spremite na tamno mjesto u špajzu, niste završili svoj posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plijesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižderu.

Potrebno je da to bude suho i tamno mjesto.

Toplota i sunčeva svjetlost mogu da pokvare brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, stoga se potrudite da je udaljeno od rerne ili drugih izvora toplote i svjetlosti.