Nije dobro pretjerivati: 5 ZNAKOVA DA PREVIŠE PIJETE VODE, A TO MOŽE BITI OPASNO!

Ako niste sigurni, da li unosite previše ili premalo vode, Hju-Batler navodi 5 osnovnih znakova da ste pretjerali sa vodom,

Pijete i kad niste žedni

Najbolji način da provjerite da li vam je potrebno još vode jeste da shvatite jeste li zaista žedni. Nikada ne izlazite iz kuće bez flaše vode, koju redovno punite, to je možda znak da unosite previše tečnosti, navodi Tamara Hju-Batler i napominje da će nam tijelo poslati signale kada smo žedni i kada nam je potrebno još tečnosti.

Boja urina
Možda ste već upoznati s činjenicom da tamno obojena mokraća može biti znak dehidratacije, ali to ne znači da bi trebalo da imate potpuno prozirn urin. Blijedožuta mokraća poput limunade ukazuje na zdrav nivo hidratacije. Sa druge strane, bezbojni urin može da znači da bi trebalo da smanjite unos vode jer ste pretjerano hidrirani.

Mučnina, glavobolja i povraćanje
“Simptomi pretjerane hidratacije slični su kao kod dehidracije, kaže Hju-Batler. Kada pijete previše vode, bubrezi ne mogu da se riješe viška tečnosti, te se voda skuplja u tijelu. Tada se javljaju neprijtni simptomi, poput mučnine, dijareje, povraćanja i jakih glavobolja. Takođe, kada bubrezi ne rade kako treba javlja se umor i iscrpljenost organizma.

Oticanje stopala, ruku i usana
Još jedan jasan znak da imate elektrolitni disbalans. Ispijanje previše vode može da dovede do niskog nivoa natrijuma u krvi što može uzrokovati da ćelije tijela nabubre i zadržavaju tečnost. U nekim slučajevima ćelije u tkivu lica ili ekstremiteta mogu da izgledaju natečeno upravo zbog pretjerane hidratacije.

Dezorijentacija
Znak prekomerne hidratacije vodom može biti osjećaj zbunjenosti ili dezorijentacije, što je povezano sa padom nivoa elektrolita i natrijuma u tijelu.