Nihad Vefić, najmlađi fijakerista u čuvenoj ilidžanskoj Velikoj aleji: Oženiću djevojku koja bude imala lijepe oči k'o moja kobila Kolinda

 Ovo je lijep i atraktivan posao!

Ovo je lijep i atraktivan posao!

Moja Kolinda me vozi, uveseljava, zarađuje mi hljeb, pa zato brinem o njoj da uvijek bude,  sita,  gizdava i čista – kaže najmlađi ilidžanski fijakerista

Još dok horozi pjevaju po ilidžanskim priferijama, 23-godišnji Nihad Vefić ispred porodične kuće upregne svoju gizdavu kobilu u stari fijaker, pomiluje joj sjajnu grivu, uzvikne: „haj, hija!“ i krenu put čuvene Velike aleje koju jedinstvenom čini oko tri hiljade stabala platana i kestena. Među tridesetak aktivnih fijakerista Nihad je najmlađi. Prikupio je oko pet godina „fijakerskog“ staža i svoje radno mjesto smatra najljepšim i najatraktivnijim.

Nihad Vefić i njegova Kolinda

Nihad Vefić i njegova Kolinda

–  Ne bih mjenjao sjedalo u fijakeru ni za kakvu ministarsku fotelju – kaže uz osmijeh zadovoljstva.

Atraktivna Kolinda

Nihadove kolege su svojim četveronožnim ljubimcima i ljubimicama podjelili imena filmskih, estradnih i inih zvijezda. Pomalo nemnirni Vranac, koji je kopitom kopao po asfaltu, nosi ime aktuelnog američkog predsjednika Obame, a iza fino izrezbarenih kočija koje je teglio, nazirala se lijepa glavica tankovite kobile Angeline.

Negdje tamo u redu, dok su njihove gazde čekali mušterije, može se naći i četveronožna ljepotica sa imenom aktuelne njemačke predsjednice Merkel. Nihad je svojoj mjezimici dao ime hrvatke premijerke. Uz osmijeh kaže:

– Zar nije lijepa i atraktivna moja Kolinda. Ne bih je dao ni za sva blaga ovog svijeta. Ona me vozi, uveseljava i zarađuje hljeb, pa zato brinem o njoj da uvijek bude, sita, gizdava i čista!

Ilidžanski fijakeristi

Ilidžanski fijakeristi

Kako sačuvati Aleju?

Dok smo se vozili kroz čuvenu Aleju prema Vrelu Bosne, koja je još u vrijeme austrougarske vladavine bila atraktivno šetalište, Nihad nam je ispričao kako je zavolio posao fijakeriste.

– Tetak Fikret me je uveo u ovaj posao, kog sam zavolio dušom i srcem. Treba insan voljeti konje da bi se bavio ovim zanatom. Nakon pet godina mogu reći samo ne bih mogao bez konja i fijakera i ostaće tako jer i moji su u fameliji voljeli ovaj posao i jeli hljeb od njega. Neka mi to bude sudbina – kaže susretljivi i nasmijani Nihad i dodaje kako je u svojoj „kratkoj ali slatkoj“ fijakerskoj karijeri vozio poznate i manje poznate pjevače, glumce, političare, boeme, veseldžije i šalidžije.

Svako ima svoju mušteriju

Svako ima svoju mušteriju

– Ko je ovdje sjeo u ove kočije i provozao se do Vrela Bosne i nazad, može kazati samo kako je uživao u vožnji dok je moja Kolinda kaskala kroz Aleju koju trebamo hitno prepustiti samo pješacima, sportistima i fijekeristima, a kroz ovu ljepotu, vidjeli ste, tutnje i automobili. Zapišite, moramo sačuvati ovo atraktivno šetalište koje traje više od jednog stoljeća – kazao nam je najmlađi ilidžanski fijakerista.

Kolinda – upis cura!

Nihad nije oženjen. Na naše pitanje kada će se dogoditi, uz osmijeh reče:

Dogodiće se i to, ako Bog da, a ne žuri mi se. Kada cure zavole fijekeriste i shvate kako je ovo lijep i atraktivan posao. Ovo hoću reći, ovaj fijakerista će oženiti onu curu koja bude imala lijepe oči kao što ih ima moja Kolinda. Pogledajte kako je lijepa. Upis cura!

(Mustafa SMAJLOVIĆ /aura.ba/arhiva magazina Aura)