Nigdje Okanovići ne idu bez nje: OVO JE “MACIKA” PLANINARKA

Zeničani Denis i Alma Okanović su višegodišnji planinari. Putuju širom BiH, ali I svijeta. Od prije dvije i pol godine, u njihov život je ušetala mačka koju su nazvali Macika. Ušetala i zauvijek ostala. I sa njima planinari.

Fotografije prirodnih ljepota s prodornim zelenim očima ne mogu ostati nezapažene, pa je ovaj par to iskoristio kako bi promovisao sve lokacije koje redovno obilaze na Facebook stranici Trio fantastico

Zajedno su obišli najviše planinarske vrhove, od Maglića, Prenja, Troglava, Bikova, pa sve do Velebita i Grossglocknera u Austriji. Nove avanture za ovaj veseli trojac tek predstoje.
Koronavirus i mnoge mjere opreza, ali i nemogućnost putovanja, utjecali su i na njihove planove za putovanja. Planirane visoke planinarske vrhove u Italiji zamijenili su prirodnim ljepotama u Albaniji, a posebno su im se dopale Prokletije.

Što se tiče BiH oni posebno izdvajaju uživanje na Prenju, Zelengori i Visočici. Ovdje se sve troje osjećaju kao kod kuće.

Ovaj veseli trojac planira nova putovanja jer je prihvatanje Macike kao člana porodice, kako kažu, njihova najbolja životna odluka.

Od Lisca, preko Vlašića i Visočice, Macikine šapice su prepješačile mnoge planine u BiH, Hrvatskoj, Austriji i Albaniji. Ovaj par šapica posjetio je i Maglić, Prenj, Zelengoru, Volujak, Treskavicu, Visočicu, Vranicu, Bjelašnicu, Igman, Konjuh, Čvrsnicu, Vlašić, Jahorinu, Troglav, Kamešnicu, Leliju.

U Hrvatskoj je bila na Dinari, Mosoru, Biokovu, Omiškoj Dinari, Kozjaku, Velebitu.Također je bila na Prokletijama u Albaniji, kao i na Grossglockner-u (3798 m/nv), najvišem vrhu Austrije.