Kako blizanci zbunjuju i policiju: NISAM JA, VEĆ MOJ BLIZANAC!

Svi znamo za slučajeve djece blizanaca koji svoju sličnost koriste da prevare nastavnike – no, šta se dešava ako su blizanci – kriminalci?

Žena koja je ukrala inventar iz hotelske sobe u vrijednosti od dvije stotine dolara, rekla je policiji grada Bafalo u američkoj državi Njujork da nije kriva ona, već njena sestra bliznakinja, koja to stalno radi i zbog koje često ima problema.

Ispostavilo se da osumnjičena žena uopšte nema sestru blizanku, ali postavlja se interesantno pitanje: da li bi taj trik kod identičnih blizanaca mogao da upali?

Odgovor je: Naravno da bi mogao.

Novinski izvještaji širom svijeta puni su priča o blizancima koji stvaraju pometnju u policiji u susjedstvu, namjerno ili nenamjerno. Među najčuvenijima su svakako Amerikanci Džordž i Čarls Fin, bivši piloti iz II Svjetskog rata. Oni su 1950-ih godina vodili žestoku sudsku borbu protiv države oko vlasništva nad vojnim avionom. Kad su ga na kraju izgubili, jedan od braće je sjeo u avion i odletio u pustinju Nevada da se tamo sakrije – dakle ukrao je državnu imovinu. Policija je pronašla blizanca i avion, ali sud nije mogao da ga osudi, jer svjedok ih nije mogao razlikovati.

Braća Fin su dospjela u javnost još jednom, desetak godina kasnije, kad je u potrazi za Džordžom greškom uhapšen Čarls. Jedva su shvatili da imaju pogrešnog Fina.

U slučaju s kraja 19. vijeka, Albert Ebenezer Foks i Ebenezer Albert Foks pojedinačno su optuženi za krivolov ukupno 150 puta. Njih dvojica su se žalili da su svaki drugi put bili zamijenjeni, pa su čak i pokretali parnice u kojima su dobijali novac kao odštetu za pogrešno optuživanje.

Novac su poslije dijelili. Policiji ni danas nije ništa lakše. 2009. godine, nad jednim Malezijcem je trebalo biti izvršena smrtna kazna zbog posjedovanja velike količine narkotika. Jedini problem je bilo to što dokazani kriminalac ima brata blizanca. Na kraju, sudija ga je poštedio (to jest, obojicu), jer je utvrdio da svjedok nije u stanju da ih razlikuje i potvrdi ko je pravi vlasnik pronađene droge. Pri tome, nije bilo moguće dokazati da su krivi obojica.

 

 Ko je pljačkaš, a ko ubica?

U sličnom slučaju, njemačka policija je pustila blizance Abasa i Hasana, uhapšene na osnovu tragova DNK nakon pljačke jedne juvelirnice u Berlinu. Razlog: već poznat. Nije bilo moguće ustvrditi koji od njih dvojice je opljačkao draguljarnicu.

Prošle godine je u Arizoni u SAD, nekoliko svjedoka odlučno tvrdilo da su vidjeli 19-godišnjeg Orlanda Nembarda, a možda i njegovog brata Brendona, kako ubija čovjeka ispred noćnog kluba. Jedini problem je bio taj što se svjedoci nisu slagali, koji od njih dvojice je ubica. Na ogorče je porodice žrtve, sud je odbacio optužbe protiv obojice, jer više nije moglo da se dokaže da je ijedan počinio ubistvo. Rodbina ubijenog je tražila da ih obojicu zatvore u sobu „dok se ne dogovore“.

Ovakvi slučajevi  ponekad budu riješeni jednostavno. Čak i identični blizanci imaju različite otiske prstiju, jer na njihovo oblikovanje ne utiče samo genetika, već i uslovi životne sredine.

Imaju prednost

Nebrojeni su slučajevi kad je policija uhapsila pogrešnog čovjeka, pa ga pustila jer su otisci pokazali da je zločin  počinio brat blizanac. Ipak, ni otisci ne pomažu uvijek. U slučaju braće Nembard, oružje nikada nije pronađeno, a otisci oba „leteća brata Fin“ bili su svuda po pilotskoj kabini ukradenog aviona. Ako pritom nijedan od braće nema siguran alibi, ožiljke, drugačije tetovaže ili slično, policija je nemoćna.

Američki blizanci Stefen i Robert Brus Spahalski, s druge strane, nisu policiji pravili probleme – ubice su bili obojica, mada je svaki radio za sebe, i nisu ni znali jedan za drugog.

Policija se nada da bi pomoć mogla da stigne iz epigenetike, koja proučava promjene na DNK koje utiču na aktivnost gena i kako se „zapisano u DNK“ ostvaruje. Nedavno je dokazano da se epigenetički profili identičnih blizanaca razlikuju po rođenju – očekuje se da sudstvo uskoro da ih koristi. Do tada, blizanci imaju prednost nad nama „običnim smrtnicima“ – čak i u kriminalu. (aura.ba)