Nevjerovatni slučajevi mrtvorođenih beba koje su pobijedile preranu smrt: Ove bebe su se izborile za svoj život

Ljekari su pokušali da ožive bebu masažom grudnog koša, ali nakon dvanaest bolnih minuta, djetetovo srce je potpuno prestalo da kuca. Ipak, doktor nije želio da odustane, i nakon još tri minute masiranja, malena beba je počela da diše

Vjerovatno ne postoji ništa strašnije za žene od rađanja mrtvorođenog djeteta. Devet mjeseci nade i iščekivanja bude uništeno za samo par minuta. Ipak, postoji nekoliko nevjerovatnih slučajeva mrtvorođenih beba koje su uspjele pronaći put nazad u svijet živih.

Ova djeca su iskusila čudo rođenja, tragediju smrti i čudo uskrsnuća, i sve to u prvih nekoliko sati života.

 Injekcija života

Aprila 1923. godine Roz Servin je primljena u njujoršku bolnicu kako bi se porodila. Nažalost, Roz je rodila mrtvorođenog dječaka, ali doktor J.A. Tepperson nije želio odustati i osjetio je da u bebi ipak ima slabih signala života i pokušao je da dijete „vrati“ iz svijeta mrtvih.

Uzeo je u naručje hladno tijelo bebe i odveo je u drugu salu gdje je zajedno sa timom doktora dva sata pokušavao da dječačića vrati u život. Kada je sve izgledalo beznadežno, ljekari su odlučili da probaju drugu tehniku i da bebi direktno u srce ubrizgaju injekciju adrenalina.

Gotovo istog trena nakon injekcije bebina koža je počela da dobija boju, a otkucaji malog srca su postajali sve jači. Samo pola sata nakon toga, beba je samostalno disala, a tjelesna temperatura joj je bila normalna. Nekoliko dana kasnije, beba je u naručju presretne majke napustila bolnicu, a njen slučaj je u medicinskim knjigama zabilježen kao jedinstven, s obzirom na to da u to vrijeme nije zabilježen sličan slučaj da se neko nakon dva sata vratio u život.

Injekcija adrenalina bila je spasonosna za bebu

 Dječak koji je rođen mrtav

Mlada žena Leron Ring rodila je 28. oktobra 1953. godine mrtvog dječaka Dejvida. Medicinske sestre su tijelo bebe ostavile na jednom stolu u ćošku sale kako bi se posvetile majci koja je bila životno ugrožena zbog obilnog krvarenja. Žena je bila u tako kritičnom stanju da su čak i nju ljekari proglasili u jednom trenu htjeli proglastit mrtvom. Ipak, Leron je ostala živa, a u jednom trenutku majka je primjetila da se njena beba na stolu pomjerila.

Na sveopšte iznenađenje, ljekari su otkrili da dječak ipak diše. Majka i dijete su preživjeli porod, ali Dejvid nije prošao bez posljedica. S obzirom da je njegov mozak skoro desetak minuta bio bez kiseonika, obolio je od cerebralne parazile koja je pogodila njegove motoričke sposobnosti i govor.

Kada je odrastao, Dejvid je postao hrišćanski sveštenik i motivacioni govornik, i danas je širom Amerike poznat po svom životnom motou: „Imam cerebralnu paralizu… Koji je vaš problem?“ Također je objavio i autobiografiju pod nazivom „Dječak koji je rođen mrtav“.

Dejvid je odrastao u zdravog i popularnog autora i motivacionog govornika

Čudo zvano Dženifer

Meri Elen Džejms sa Floride pokušavala je da zatrudni šest dugih godina. Nakon jednog pobačaja, odlučila se za program vještačke oplodnje, ali nakon što ni to nije uspjelo, odustala je. Godinu dana nakon neuspješnog tretmana, Meri je saznala da je trudna. Krajem oktobra 1989. godine, Merina beba je rođena dvanaest sedmica prije termina, ali sa veoma slabim znakovima života.

Ljekari su pokušali da ožive bebu masažom grudnog koša, ali nakon dvanaest bolnih minuta, djetetovo srce je potpuno prestalo da kuca. Ipak, doktor nije želio da odustane, i nakon još tri minute masiranja, malena beba je počela da diše.

Do decembra 1989., djevojčica Dženifer je bila zdrava i u dva naredna mjeseca je udvostručila svoju težinu. Dva dana nakon Božića Dženifer je zajedno sa majkom napustila bolnicu i odrasla je u normalnu i zdravu djevojku.

Ledena beba

Rejčel Klekston Petersburga u Velikoj Britaniji  imala je izuzetno težak porođaj koji ju je zamalo koštao života. Naime, u ljeto 2010. godine je pukla, što je izuzetno opasno jer je beba ostala bez dotoka kiseonika i dotoka krvi. Beba je bila u velikoj opasnosti od oštećenja mozga uslijed čega je mogla ostati sa trajnim mentalnim i fizičkim oštećenjima.

Malena Ela u zagrljaju presretne majke Rejčel

Ljekari su nadljudskim naporima pokušavali da spase malenu Elu, i nakon 25 minuta čuli su otkucaje srca. Kako bi se smanjio otok na mozgu, naprije je trebalo sniziti tjelesnu temperaturu djeteta, tako da su ljekari djevojčicu umotali u hladno ćebe ispunjeno tećnošću koje je malenoj Eli spustilo temperaturu sa 37 na 33 stepena Celzijevih.

Beba je čitava tri dana bila umotana u ćebe nakon čega su ljekari procijenili da je dijete stabilno. Nevjerovatno, ali Ela je zajedno sa majkom napustila bolnicu samo osam dana kasnije, a devet mjeseci poslije dolaska na svijet, Ela je danas sasvim normalna djevojčica bez ozbiljnijih zdravstvenih problema. Zbog načina na koji je spašena, Ela je u Velikoj Britaniji poznata i kao „Ledena beba“.