Nevjerovatne inovacije koje će promijeniti svijet: ZBOGOM BORAMA, KARIJESU I SIJEDOJ KOSI

U sljedećih nekoliko redova možete pročitati kako će izgledati budućnost vezana za bore, karijes, sijedu kosu…Zvuči nevjerovatno, ali, prema stručnjacima, neće nam više za kupanje trebati voda…

Budućnost kože

Ogledala će u budućnosti možda imati još neku namjenu umjesto uobičajene.Vrlo je moguće da će nam govoriti šta je potrebno našoj koži da bi bolje izgledala. Senzor koji izgleda poput digitalnog termometra mogao bi biti spojen s ogledalom. Zatim se senzor odvoji i prisloni na kožu, te mjeri njenu vlažnost, masnoću i crvenilo. Ukoliko termometar  „kaže“ da vam je koža isušena, onda znači da je trebate više hidrirati.

Budućnost bora

U narednih nekoliko godina možda ćemo biti u mogućnosti obrisati bore s lica kao što to činimo sa šminkom. Reance je botulinski otrov za uklanjanje bora (već korišten u popularnom botoksu). U toku je testiranje efikasnosti ovog proizvoda na području oko očiju. Umjesto da idete kod ljekara svaki put kada želite da uklonite bore injekcijama, vrlo je vjerovatno da ćete ih moći ukloniti sami kod kuće i to flasterima s hijaluronskim gelom, kaže dermatolog Fredric Brandt.

Budućnost depilacije

Recite zbogom brijačima, vosku i depilatorima. U bliskoj budućnosti bit ćete u prilici uklanjati dlaćice kućnim laserom koji će zadatak obavljati veoma precizno, a bit će opremljen i pulsirajućom svjetlošću koja uništava folikule dlake. Ovi uređaji, koji su već predstavljeni javnosti, umanjit će učestalost brijanja ili depilacije voskom, a u nekim slučajevima će i trajno ukloniti dlačice.

Budućnost kose

Nećete više morati posjećivati frizerske salone svakih šest nedjelja kako biste prekrili sijede izrastke. Naučnici su na rubu otkrića pilule koja će preventivno djelovati na pojavu sijedih vlasi. Ovo je potvrdio McDaniel i rekao: „Lijek koji se koristi u liječenju leukemije, poznat kao Gleevec, pomaže nekim ljudima da povrate prirodnu boju kose. Cilj lijeka je da aktivira odgovarajući gen u našoj DNK, i po potrebi poveća ili smanji nejgovu aktivnost, kao što povećavate ili smanjujete jačinu zvuka na svom muzičkom uređaju. „Moguće je da će žene u budućnosti mijenjati boju kose uz pomoć boje koja je osjetljiva na toplotu. Boja bi se aktivirala upotrebom fena ili haube za kosu, rekao je Brian M. Kinney, profesor plastične hirurgije na Univerzitetu Južne kalifornije u Los angelesu.

Budućnost kupanja

Nevjerovatno, ali istinito – u budućnosti vam za kupanje možda neće trebati voda! Statička snaga, karbonska vlakna i vakuum koji se već koriste za njegu kućnih ljubimaca, bit će možda primjenjivi na ljudima. Kupanje će možda potpuno izumrijeti, osim u situaciji kada to činite za relaksaciju. Jedan od najboljih primjera je Float Spa, koji je već dostupan. U ovom spa centru tretiraju vas vodom koja ima toliku koncentraciju soli da ne možete potonuti. Mineralima bogata sol, baš kao ona u Mrtvom moru, pomoći će vam i kod detoksikacije kože.

Budućnost zuba

Pranje, čišćenje dentalnim koncem, kao i izbjeljivanje zuba  podignuti su na viši nivo. Još je malo vremena ostalo prije nego što se pred nama pojavi pilula protiv karijesa. Marc Lowenberg, specijalista zubne estetike iz New Yorka, radi na pronalaženju zubnog sjaja koji bi trebao predstavljati neku vrstu zaštitne barijere za sprječavanje pigmentacije uzrokovane crvenim vinom i kafom. Čak bi se ovaj efekat mogao postići i upotrebom obične paste za zube.