Nevjerovatna iskustva Zije Valentina u Švedskoj sa duhovima: I psi su lajali, jer su osjećali njihovo prisustvo, a mačka bi mjaukala!

Legendarni Zijo Rizvanbegović, poznatiji kao Zijo Valentino, frontmen grupe “Valentino” koja je osamdesetih godina žarila i palila bivšom Jugoslavijom, imao je izuzetno buran život. Dugo je momkovao, a za lijepom ženom nije mu bilo mrsko odletjeti i do Švedske. Gore je odletio zbog jedne prelijepe plesačice. Bilo je to prije tridesetak godina!

Samo što bi zakoračio u dugu štokholmsku noć popularni Zijo Valentino imao je čudan osjećaj… Prisustvo! Nečiji pogled… Bezbroj puta su on i njegova tadašnja životna saputnica, inače švedska plesačica, dizali se bunovni i u sjedećem stavu dočekivali jutra.

Njihova kućna ljubimica, prelijepa mačka, bi mjaukala, negdje duboko sakrivena. Nigdje je na vidiku, niti u košari u kojoj je, inače, spavala. Istovremeno, njihovo šesto čulo im je govorilo da se nalazi neko iza njihovih leđa, da hoda po kući, nešto istražuje… Tačno su vidjeli njihove sjenke kako lelujaju po zidu.

Bila je to strašna spoznaja! Duhovi!? Neka mistična bića…?

“Svašta mi se dešavalo. To se ne može opisati i nerado pričam o toj epizodi iz Švedske – kaže za “auru” Zijo Valentino.

Reportere “Aure” podsjeća da je to bilo prije tridesetak godina, u vrijeme kada je, jureći za ljepoticama, stigao do Švedske. Zaljubio se u jednu plesačicu, zbog koje je napustio Bosnu i rodno Sarajevo. Živjeli su u njenoj porodičnoj kući u Štokholmu.

“Definitivno u toj kući smo imali duhove. Teški namještaj se micao tokom noći sam od sebe, mačke su se čudno ponašale, po zidovima su se lelujale sjenke, stvari po kući su same letjele, ključeve smo redovno nalazili na mjestima, gdje ih nikada ne bi ostavili, neko zviždanje se čulo iz druge sobe, TV prijemnik se sam palio i gasio.

Jednom prilikom Zijo se umivao u kupatilu i dobro se sjeća da je ostavio otvorena vrata. Odjednom vrata su se sama zatvorila, iako nije bilo šanse da se zatvore od propuha.

“Priče o duhovima i nisu tako strašne kad čujemo da se drugima dešava, ali kad to osjetite u vlastitom domu i na vlastitoj koži – postaje jako odvratno. Srce vam sklizne u pete. I dalje bi da može. Na kraju sam pobjegao iz te kuće, pa čak i iz Švedske.

Jedan dan su im se saksije sa cvijećem porušile. Noćima je osluškivao kako neko pali i gasi svjetlo u kupatilu, ali svjetlo nije nikada vidio. Čuo je kako prekidač “škljoca”; neko kao da se igrao ili je Ziju i njegovu saputnicu želio preplašiti.

“Dođu nam susjedi na onu tanku filter kafu i tvrde kolače, a njihovi psi pođu da laju na zidove. Oni kažu onako otmjeno poluzainteresovano “Ha pa i vi imate duhove, zgodno.” Njima je to bila zezancija, a meni se krv ledila u venama.

Kod druga Lihe

Da bi koliko toliko pobjegao od straha i čudnih pojava, kaže, tješio se odlazeći do govornice. Zvao je redom raju u Sarajevu, ali nije im se povjeravao o nevjerovatnim scenama iz kuće.

“Tražio sam oduška u nekim neformalnim i otkačenim razgovorima. Pitao sam prijatelje “Majke ti, ko je koga maznuo i ko se, s kim pobio u zadnje vrijeme” da bih se vratio u normalu. Na kraju su duhovi pobijedili. Pobjegao sam i u Švedsku nisam godinama dolazio. Ponovo sam se usudio krenuti gore sa Zdravkom Čolićem. Bio sam gost na njegovoj turneji, tada sam spavao kod mog druga iz gimnazije Lihe. Ali kod njega duhova nema pouzdano.

Duhovi bivših vlasnika

U svijetu paranormalnih fenomena, užasno je puno pitanja a malo konkretnih odgovora. Ipak, vjeruje se da duhovi za mjesto boravka biraju stare kuće i zgrade iz razloga što je veća vjerovatnost da je u staroj kući ili zgradi neko preminuo i vezao se uz prostor u kojem je za života boravio. Kada su u pitanju duhovi koji borave u novim kućama ili zgradama, tada se sasvim sigurno radi o zemljištu na kojem je objekat sagrađen. Ponekad je vrlo teško odrediti o kakvoj se vrsti “duha” radi jer su načini na koji se manifestiraju ponekad vrlo slični.

U slučaju duha koji je vezan za mjesto na kojem je boravio za života, teško ga je uvjeriti da napusti ovaj svijet jer mu tu nije mjesto. To su za egzorciste i duhovne iscjelitelje krajnje opasni i iscrpljujući izazovi, u kojima čak i oni stradaju.

Ukoliko je duh preminulog vezan uz jedan prostor, stan, zgradu ili kuću, najvjerojatnije će svoju prisutnost manifestirati u samo jednom određenom stanu, ali ako je preminuli bio vezan uz zemljište na kojem je stambena zgrada izgrađena, najvjerojatnije njegovo područje manifestiranja neće biti ograničeno na samo jedan stan već će se pojavljivati vizualno ili zvukovno u bilo kojem dijelu zgrade.

Groblja su obično najmanje interesantna i aktivna mjesta za duhove, iako ima i izuzetaka. Oni se obično vežu uz prostore, predmete ili osobe. Groblje je mjesto na kojem su sahranjeni njihovi tjelesni ostaci i samim time duhovi nemaju razloga boraviti na takvim mjestima osim ako su u pitanju “ljudi sjene” za koje se još uvijek ne zna u koju vrstu duhova spadaju. Na groblju se najčešće mogu susresti neobjašnjivi svjetlosni fenomeni ili neka vrsta magle, tj. izmaglice, pa čak i onda kada puše jak vjetar. Neki to nazivaju ektoplazmom iako postojanje takve tvari nije nikada dokazano. (aura.ba)