Nevjerovatan slučaj iz dosijea čikaške policije: Duh žrtve riješio vlastito ubistvo?

Policijski istraživači su mjesecima tapkali u mjestu, sve do trenutka kada se ubijena Terezita Bata „oglasila“ preko svoje najbolje prijateljice, rekavši ko ju je ubio!

Bilo je hladno veče 1977. godine kada su ulicama Čikaga projurila vatrogasna kola pozvana na gašenje požara koji je izbio u stambenoj zgradi gdje je živjela 48-godišnja fizioterapeutkinja Terezita Baza.

Kada su vatrogasci upali u stan Terezite, niko ih nije mogao pripremiti za ono što će unutra pronaći; Tijelo mrtve žene ispod madraca i drška kuhinjskog noža kako joj viri iz krvavih grudi. Terezitu nije ubila vatra, niti se ugušila od dima. Ubijena je hladnim oružjem, a detektivi koji su pozvani na mjesto zločina imali su velikih problema da pronađu bilo kakav trag, jer je Terezita vodila tih i povučen život, bez mnogo prijatelja i poznanika.

Napadi panike

Ono što je u početku trebala biti rutinska intervencija gašenja požara, preko noći se pretvorilo u istragu o ubistvu. Međutim i ono malo tragova što su detektivi uspjeli otkriti ubrzo su pali u zaborav nakon nekoliko mjeseci od izvršenja zločina.

Detektiv Džozef Stačua: Uhvatio ubicu zahvaljujući duhu žrtve

Međutim, nova nada za rješenje ovog slučaja javila se kada je detektiv Džozef Stačua jednog dana pronašao poruku na svom stolu na kojoj je je pisalo da treba kontaktirati dr. Hosea Čua iz malog mjesta Skokie u Ilinoisu.

Detektiv Stačula i njegov pratner su stigli na adresu gdje ih je dočekao dr. Čua, rekavši im da je njegova žena Remi Ču opsjednuta duhom ubijene žene. On im je objasnio kako njegova žena zadnje vrijeme često pada u stanje transa te da tokom ovih epizoda tvrdi da je ona zapravo duh ubijene Terezite Baze.

Remi je bila jedna od rijetkih prijateljica koje je Terezita imala i često su vrijeme provodile zajedno tokom rada u bolnici. Nakon Terezitine smrti, Remi se vratila na posao, ali nije mogla da se skoncentriše na rad jer je stalno mislila na stravičnu smrt prijateljice.

Osim toga, često je osjećala nervozu i doživljavala napade panike kada bi saznala da treba da odradi smjenu zajedno sa Alenom Šoverijem, bolničarom sumnjivog karaktera koji je već imao problema sa zakonom.

 „Ja sam Terezita i treba mi pomoć!“

Kada su saslušali priču dr. Čua, detektivi su pomislili da se radi o najobičnijim izmišljotinama i da ih je ova posjeta koštala samo živaca i vremena, ali Remin muž im je rekao da ni on nije vjerovao dok nije čuo Terezitin glas kako izlazi iz Reminih usta.

Sve je počelo kada je Remi jedno veče završila sa smjenom u bolnici i otišla u svlačionicu gdje joj se ukazao Terezitin lik. Iza njega se nalazilo još jedno lice koje isprva nije prepoznala od šoka i straha. Uplašena, Remi je brže-bolje pobjegla iz zgrade. Međutim kada je te večeri legla da spava, počele su je mučiti noćne more. Sanjala je da se guši u sobi punoj dima, nakon čega se trgla iz sna i pala u stanje transa. Počela je tiho pričati na španskom jeziku, kojeg inače nije poznavala.

Uhvaćen u lažima, Alen Šoveri nije imao izbora nego da prizna zločin

Zabrinuti muž ju je čvrsto stegao, ponavljajući: „Ko si ti? Odgovori, ko si ti?“. Odgovor ga je šokirao: „Ja sam Terezita i treba mi pomoć! Moj ubica je na slobodi, i njegovo ime je Alen Šoveri.“

Prema njegovim riječima, Terezitin glas je još otkrio da je Alen Šoveri došao u njen stan kako bi joj popravio televizor, nakon čega ju je hladnokrvno ubio kako bi joj ukrao skupocjeni porodični nakit.

Posljednje „hvala“

Poslije ovakvog svjedočenja, detektivi su odlučili da slijede ovaj trag i otišli su do stana Alena Šoverija koji je živio zajedno sa svojom djevojkom Jankom Kamluk. Šoveri je dobrovoljno otišao sa detektivima u policijsku stanicu na ispitivanje, dok je njegova djevojka ostala u stanu.

Dok su ga ispitivali, detektivi su Alena uhvatili u nekoliko laži. Rekao im je da je u noći ubistva zaista otišao u Terezitin stan kako bi joj popravio televizor, ali ga je ona navodno nazvala da otkaže posjetu, nakon čega se on vratio u svoj stan gdje je otklanjao neke elekrtične kvarove. Detektivi su odlučili da se vrate kako bi popričali sa Alenovom djevojkom, koja im je rekla da u stanu nisu imali nikakav elekrtični problem, kao i da Šoveri ne zna ništa o otklanjanju električnih kvarova.

Kada su je pitali da li joj je Alen u skorije vrijeme poklanjao neki nakit, Janka im je priznala da je lančić i prsten koji nosi dobila od Alena za prošli Božić.

Alen Šoveri je nakon ovih dokaza veoma przo popustio od pritiskom i policiji je dao puno priznanje.  Osuđen je na 14 godina za ubistvo i četiri godine za oružanu pljačku, ali je pušten na slobodu nakon što je odslužio manje od pet godina.

Prema Reminim riječima, Terezita ju je posjetila još samo jednom i to samo kako bi joj se zahvalila jer je pomogla da njen ubica ne prođe nekažnjeno.

(aura.ba)