Neutrališe efekat lijekova: GREJPFRUT MOŽE BITI OPASAN PO ŽIVOT I ZDRAVLJE!

Konzumiranje grejpfruta u periodu kada se uzimaju određeni lijekovi može nanijeti ozbiljnu štetu organizmu, a u nekim slučajevima može dovesti i do smrtnog ishoda, piše portal „Sasa post“.

Kako se navodi, mnogi ljudi uključuju grejpfrut u svoju ishranu zbog niske kaloričnosti i velikog sadržaja vlakana, koje stvaraju osjećaj sitosti. Međutim, mali broj populacije zna da sok grejpfruta sadrži aktivne supstance furanokumarina, koji narušavaju rad citokroma R45, enzima koji kontroliše kocentraciju lijekova i toksina u krvi. Ukoliko dođe do poremećaja u funkciji citokroma R45, aktivne supstance lijekova se mogu nakupiti u organizmu u količinama opasnim po zdravlje ili se efikasnost lijeka može smanjiti zbog previše niske koncentracije.

„Čaša soka od grejpfruta ili cijeli plod mogu smanjiti funkciju enzima u vašem organizmu u trajanju do 24 časa, zbog čega je prosto besmisleno praviti vremenski razmak između uzimanja lijekova i konzumiranja ove voćke“, piše „Sasa post“.

Kako se navodi, grejpfrut utiče na efikasnost oko 50 preparata koji se prepisuju za liječenje najrazličitijih bolesti, a kod većine tih lijekova je veoma važo poštovati doze.
Pritom, zbog potrebe da se zdravo hrane, mnogi pacijenti uvrste u ishranu i grejpfrut.

Autori članka su nabrojali niz lijekova, koje je nepoželjno kombinovati sa grejpfrutom. Među njima su statini, niz lijekova protiv bolova, antiaritmički lijekovi, kao i lijekovi koji se piju u slučaju povišenog krvog pritiska, antihistaminici, preparati za liječenje kancera, kontraceptive pilule, kao i vijagru.

Ukoliko se pije sok od grejpfruta ili konzumira cijeli plod u vrijeme dok se uzimaju neki od navedenih lijekova može doći do različitih neželjenih efekata, kao što su poremećaj srčanog ritma, iznenadni prekid rada srca, nastanak tromba, oštećenje bubrega i koštane srži, uništavanje mišićnih vlakana.

 

Komentari

komentara