Neurologija: Zašto smo u jesen najpametniji

Neurolozi kažu i da oni kod kojih su se kognitivni testovi provodili u zimskim mjesecima imaju čak 30 posto veće šanse za blago kognitivno oštećenje ili demenciju.

Snaga mozga varira od sezone do sezone, a svoj vrhunac kognitivne aktivnosti doseže baš negdje u jesen, pokazala je nova zajednička studija naučnika iz SAD-a, Kanade, Francuske i Izraela.

Oni su proučavali kako je 3500 ljudi starijih od 60 godina riješilo kognitivne testove te testove koncentracije.  Pokazalo se da je njihov mozak ‘na vrhuncu svoje snage’ bio baš negdje između kraja ljeta i početka jeseni, piše 24sata.hr.

Vjeruju da bi na bolje rezultate mogli utjecati svjetlost, temperatura, tjelesne razine hormona ili količina konzumiranog vitamina D.

Oni koji su kognitivne testove ispunjavali zimi imali su 30 posto veće šanse da ispune dijagnostički kriterij za blago kognitivno oštećenje ili demenciju.

Za neke su sudionike istovremeno istraživali i razine proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću, a tvrde kako bi ovi rezultati mogli utjecati na daljnja klinička ispitivanja u neurologiji.

  • Razlika u uspješnosti bila je dovoljna da utječe na klinički dojam o tome u kakvu dijagnostičku kategoriju pacijent spada – rekao je neurolog sa Zdravstvenog centra Sunnybrook na Sveučilištu u Torontu, dr. Andrew Lim za Newscientist.com.

I premda još ne znaju pravi uzrok ovakvih rezultata, dr. Lim i drugi iz tima kažu kako im ova studija ‘otvara mogućnost da shvate kako produžiti to vrijeme u kojem je mozak na svom vrhuncu, što bi moglo spriječiti ili bar usporiti razvoj Alzheimerove bolesti.

Komentari

komentara