Neurohirurg Eben Aleksander svjedoči poslije kliničke smrti: MOJA SESTRA JE DOKAZ DA POSTOJI ZAGROBNI ŽIVOT!

 Čuda su, ipak, moguća. Potpuno ozdravljenje pacijenta od infekcije koja je važila za smrtonosnu ili najmanje prijetila da ostavi kao posljedicu trajni invaliditet, nije dobilo medicinsku potvrdu. Jer nebo i anđela vidio je jedino Eben Aleksander. Do tada nije vjerovao u zagrobni život i “život poslije”

Neurohirurg Eben Aleksander

Sve dok nije pao u komu i dok nije upoznao onaj Drugi svijet, renomirani Harvardski ekspert, neurohirurg Eben Aleksander smatrao je da je iskustvo kliničke smrti samo fantazija koju mozak produkuje pod ekstremnim stresom. Ali, nakon što je njegova svijest napravila daleko putovanje u dimenziju za koju je smatrao da ne postoji, on je odlučio javno posvjedočiti. Objavio je i knjigu o svojim iskustvima.

Kao stručnjak bio je predisponiran da iskustvo bliske smrti svojih pacijenata objasni kao trik mozga u komi. Sada je to za njega dokaz egzistencije Boga i raja, njegova knjiga je u Americi religiozna literatura, postala je bestseler i zasjenila je popularne romane o vampirima.

Opisao je ulaz u “život poslije” ne kao jednostavan prelazak u svjetlo već se prvo našao i svijetu tame i čistilištu.

„To je bilo podzemlje, kao ljepljiva masa koja smrdi na izlučevine, povraćanje i krv, mračno, vlažno mjesto u pozadini ritmično udaranje, ali glasno kao metal o metal – objašnjava.

Pripovjedač se tamo našao ali ne kao ličnost već kao crv, ili sasvim bez tijela jednostavno samo je bio prisutan. I tada se začulo odozgo “ne hladno ili mrtvo ili mračno, već egzaktna suprotnost od toga”.

Svuda uokolo zlatno-bijela svjetlost, tama se raspršila i nestala. Začula se muzika, živahna, kompleksna, najljepša koju je ikada čuo, putovao je na zracima u najnepoznatiji, najsretniji svijet koji je vidio. Cvijeće, nasmijani ljudi, leptiri i predivni anđeo uz njega.Tako naglašeno egzaltirano opisuje Eben Aleksander u svojoj knjizi “Proof of Heaven” iskustvo kliničke smrti koje je doživio tokom sedam dana kome.

Pojedini ljudi su već izvještavali o momentima između života i smrti, tamnim prolazima, blještavim svjetlima i susretu sa božanskim bićima. Ono što je posebno u ovom slučaju je da je Aleksander renomirani naučnik na Harvardu, neurolog koji je slične doživljaje svojih pacijenata pripisivao uobrazilji.

„Moja iskustva su mi pokazala da smrt tijela i mozga nije kraj svjesnosti, da čovjek doživljava iskustva iza smrti.

Iako uvijek zdrav, probudio se jednog jutra u novembru 2008. godine sa neobjašnjivom glavoboljom, kratko zatim pretrpio je neku vrstu epileptičnog napada i izgubio svijest. U bolnici mu je dijagnosticirana jedna forma meningitisa koja je praktično nepoznata kod odraslih osoba. Kolio bakterije su zahvatile mozak i paralisale ga. Uzevši u obzir sedmodnevnu komu, nadležni ljekar Skot Veid je u svom izvještaju napomenuo “mortalitet od preko 97%”.

Tijelo je ležalo kao mrtvo na intezivnom stacionaru i bilo povezano na aparate. Neokorteks, dio velikog mozga koji prerađuje čulne utiske, nije više reagovao. Mišljenje i opažanje su u ovom stanju nemogući kao i halucinacije kao posljedica lijekova. Zapravo, Aleksanderova svijest preduzela je jedno dugo i daleko putovanje u svijet u kome vrijeme i daljina nemaju nikakav značaj.

Bio je “usred oblaka”  kako opisuje u knjizi, i nebo koje je ugledao došlo mu je tako lijepo kao u nekoj dječijoj predstavi. Oblaci su bili veliki, plišani, roza-bijeli i vidno su se uzdizali od dubokog plavog neba. Tamo je sreo Boga i komunicirao sa njim u jednoj direktnoj, telepatskoj formi što ga nije nimalo iznenadilo – opisao je neke detalje autor.

Boga je nazvao “Om”jer “to je bio ton koji sam još imao u sjećanju i povezao sa sveznajućim, svemoćnim, Bogom koji voli bezuslovno, ali svi opisi nisu bili dovoljni. Jedan anđeo (melek) je pratio Aleksandera od njegovog uzdizanja iz smrdljivog gliba, predivna djevojčica sa duboko plavim očima, visokim jagodicama i blaženim smiješkom:

„To nije bio romantični pogled, nije bio pogled kao kod prijateljstva. To je bio pogled nekako iznad svega.

Anđeosko stvorenje dalo mu je do znanja:

„Ti si voljen i cijenjen, od srca, zauvijek. Ne treba da se plašiš. Ne možeš ništa pogrešno da uradiš – govorila je.

Kasnije, nakon neočekivanog povratka iz kome Aleksander, koga je kao bebu maloljetna majka dala na usvojenje, dobio je po prvi put sliku svoje biološke sestre, koja je umrla prije nego je stigao da je upozna.

„Djevojčica i njegova sestra su identične – ustanovio je zapanjeno Aleksander.

Do tog doživljaja bio je tek hrišćanin koji posjećuje crkvu za Uskrs i Božić. Kao neurohirurg koji se obavezao strogom racionalizmu, sumnjao je u religiozna otkrovenja.  Poruka o “bezuslovnoj ljubavi” koju je primio tokom iskustva kliničke smrti, sve je izmijenila. I sa njegovog gledišta ipak nije nauci oduzela snagu.

Aleksander se pozvao na Hajzenberga, koji je postavio teoriju u kvantnoj fizici, na jednoj ravni među atomima sve je sa svime povezano, posmatrač sa projektom posmatranja. I čovjek sa sveprisutnim Bogom, prema Aleksanderu.

„Pomislite na svako razočaranje koje ste ikad doživjeli – piše Aleksander i nastavlja:

„Osjećam da svi gubici, koje mi ovdje na zemlji moramo da istrpimo, u istinskoj varijanti predstavljaju jedan centralni gubitak, gubitak Neba.

Kad je Aleksander pao u komu, očekivano je buđenje sa trajno oštećenim mozgom i njegov dalji život zavistan od kompletne njege i staranja i to kao “bolji scenario”.  U jutro sedmog dana planirali su ljekari da prekinu dvanaestosatni dovod antibiotika protiv agresivnih bakterija u mozgu.

Tada se sjurio desetogodišnji sin na bolesnički krevet, zagrlio i milovao beživotno lice oca i povikao:

„Bit ćeš ponovo zdrav, bit ćeš ponovo zdrav!

I Aleksander je otvorio oči, progutao, pustio da se izvuče cijev za disanje iz grla i rekao:

„Hvala!

Čuda su očigledno moguća. Potpuno ozdravljenje pacijenta od infekcije koja je važila za smrtonosnu ili najmanje prijetila da ostavi kao posljedicu trajni invaliditet, nije dobilo medicinsku potvrdu. Jer nebo i anđela vidio je jedino Eben Aleksander.

Na čitatelju ostaje široko polje od vjerovanja do sumnje. (aura.ba/ B. Mraz)