Nesvakidašnji skulptor Mladen Stakić iz Božića kod Prijedora: Njegovo “dlijeto” je motorna pila

Da je električna motorna pila sjajan skulptorski alat, na najbolji način na djelu dokazuje ovaj nesvakidašnji skulptor, ali i umetnički koreograf u prijedorskom KUD- „Kozara“

Mladen i njegove skulpture

Mladen i njegove skulpture

Zvuči nestvarno, ali je istinito: Mladen Stakić iz naselja Božići kod Prijedora električnom motornom pilom izrađuje skulpture od drveta. Nakon višesatne obrade lipovog, trešnjevog ili kruškovog suhog drveta, ispod njegovog nesvakidašnjeg „dlijeta“ „polijeću“ drvene ptice; jastrebovi, orlovi, laste,  a uskoro će, kaže, svojom ljepotom sve zadiviti lijepa i mlada djevojka u narodnoj nošnji.

– Biće to ljepotica sa defom, a kada je „umijem“ i „očešljam“ pokazaću je u javnosti – sa umjesnom šalom veli ovaj samouki skulptor.

Njegovo „dlijeto“ je motorna pila

Njegovo „dlijeto“ je motorna pila

Kako je zavolio hobi?

Mladen je metalski radnik – bravar u Prijedoru i umjetnički koreograf je u prijedorskom KUD-u „Kozara“, a čim  ima malo više slobodnog vremena izrađuje skulpture do drveta. Umjesto čekića i dlijeta u njegovim rukama je „težačka“ motorka kojom takva čuda čini da bi mu pozavidjeli najiskusniji vajari. Priča:

– Počeo sam ovo raditi slučajno. Kada sam u jednoj televizijskoj emisiji vido kako čovjek umješno rukuje sa eleketričnom žagom oblikujući neke figure, pomislio sam zašto to ne bih i ja probao i tako je počelo. Zavolio sam ovaj hobi i znam satima uživati oblikujući drvo koje ranije pripremim kako bi se osušilo, ali nerijetko znam i zdrav i suv panj pretvoriti u neku od ptica, jer ptice sam zavolio još kao dječak gledajući ih kako lete i slušajući kako lijepo pjevaju.

Kad ptice „izlijeću“

Prva figura koju je Mladen „izvajao“ bila je, kako reče, jastreb, a danas u galeriji „drvenih ptica“ ima i orla kako u kandžama nosi ribu, ali i niz drugih ptica kojima se dive znatiželjni posjetioci njegovog porodičnog imanja u Božićima kod Prijedora.

Na ulazu u drvorište nalazi se nekoliko figura koje je „izvajao“ od dva drveta koje su električari posjekli prilikom radova na dalekovodu. Nih je uradio, kaže, od svježeg drveta i dodaje:

Drveni orao

Drveni orao

– Od svega se može uraditi neka lijepa figura, i sve se može iskoristiti za rad pa i drveni panj, a po meni za rad je najbolje suvo drvo lipe, topole, breze, pa i divlje kruške. Uživam u ovome. Neko voli lov i ribolov, neko planinari ili provodi vrijeme u restoranskim druženjima, a ja volim ovo raditi jer nikada se ne zna kakva će ptica „poletjeti“ ispod moje „težačke“ motorke koja je evo i sjajan skulptorski alat.

Ljubav i gorivo

– Skulptorima koju obrađuju drvo potrebni su dlijeta, čekići i druge lake alatke, a meni je dovoljna ova motorka i ponekad brusilica, da ponešto dopeglam i možda lak, ako ću drvo lakirati – kaže prijedorski skulptor i uz osmijeh dodaje kako ovaj njegov hobi zahtijeva veliku ljubav, predani rad i pun rezervoar goriva!

Mustafa SMAJLOVIĆ