Nesvakidašnji hobi obitelji Marka Ćališa iz naselja Ćališi kod Prozora/ Rame: Tamo gdje se šepure gizdavi paunovi i guguću golubovi

Marko: Prenijeta ljubav i na djecu

Marko: Prenijeta ljubav i na djecu

Osnivanjem farme paunova ostvaren je moj san – kaže Marko i dodaje kako su sva ta „divna stvorenja“ na farmi  „slatka briga“ svih sedam članova obitelji Ćališ

U prozorsko – ramskom seocetu Ćališi, koje se ugnijezdilo tamo gdje se u podnožju „rukuju“ Makljen i Raduša, nalazi se farma paunova i drugih pernatih stvorenja. Farma je vlasništvo Marka Ćališa, ovdašnjeg strastvenog lovca i zaljubljenika u životinje, koji s ponosom ističe kako je uzgoj paunova njegov  najdraži hobi od 2000. godine.

– Prvog pauna sam vidio u Bjelovaru, gdje sam služio vojni rok 1986. godine i od tada se nisam prestao diviti ovoj egozičnoj ptici prekrasnog perja. Osnivanjem farme ostvaren je moj san – kaže Marko i dodaje kako su sva ta „divna stvorenja“ na farmi  „slatka briga“ svih sedam članova obitelji Ćališ.

Golubovi među paunima

Marko se sjeća kao da je juče bilo kada je prije šesnaest godina sa prijateljem Jozom Miličevićem Kozletom preko oglasnika u „Lovačkom listu“ došao do oglasa u kojem čovjek iz Posušja prodaje paunove. Priča:

Paunovi imaju slobodu

Paunovi imaju slobodu

– Jozo je sebi uzeo dva para, a ja sam sebi jedan. Tako je to počelo. Od tada do danas uzgajam različite vrste ptica i druge neobične peradi i činim to čisto iz ljubavi prema životinjama. Svojevremeno imao sam na farni puno više vrsta, ali zbog objektivnih razloga sveo sam na neke vrste.

Trenutno po farmi se šepuri deset paunova. To su tri vrste ove egzotične ptice i to crnokrili, plavi i šareni paunovi. Razlikuju se samo po krilima. Od golubova imamo bijele lepezane, bijele pismonoše, bijele mardine. Tu je i nekoliko vrsta kokoški. Imali smo nekada više vrsta fazana. Morali smo ih ukinuti, no, uvjeren sam da ćemo ih ponovno nabaviti!

Briga cijele obitelji

Ljubav prema životinja i lovu Marko je prenio i na svoju djecu. Posebno je za ovaj hobi „zagrijan“ njegov sin Nikola koji svojski brine o tim „divnim pernatim stvorenjim“, ali i svim drugim vrstama životinja koje farmu čine najljepšim i najraspjevanijim mjestom podno Makljena i Raduše.

jedan-od-markovih-ljepotanaNa svakom koraku čuje se ptičiji poj, gugutanje, kokodakanje, cvrkutanje, specifično oglašavanje gizdavih paaunova. Pa ipak, Marko će kazati kako je u brizi oko „domaćeg blaga“ njegova supruga Mara, njegova „desna ruka“.

– Moja Mare najbolje zna koliko je uz ljubav potrebno trudam ali svi u obitelji uživamo kada nam dođu gosti sa djecom i dive se našim paunovima i golubovima – kazuje i dodaje kako je, zahvaljujući brizi svih članova u obitelji  o mjezimcima, na izložbama ptica u Bosni i Hercegovini i regionu, stekao nemali broj priznanja, ali i dosta prijatelja sa kojima rado razmjenjuje iskustva.

cudesna-ljepotaKućice za smještaj

U odnosu na neke druge farme, na farmi obitelji Ćališ sve ptice imaju lijepe i prikladne kućice za smještaj, a kavezi nisu potpuno zatvoreni.

Paunovi mogu slobodno hodati i letjeti uokolo. Ta sloboda i ljubav koju osjećaju zadržava ih tako da se još nikada nije dogodilo da su napustili ovo stanište od najmanje tisuću kvadratnih metara – kaže Marko.

Tu su i bijele koke

Tu su i bijele koke

(Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba)