Nesvakidašnji hobi 80 – godišnje umirovljenika Nusreta Milića iz Sarajeva: Kome Nukijeva djetelina sa četiri lista donosi sreću?

Svakog jutra nekog obradujem, tako što mu poklonim djetelinu sa četiri lista, nazovem dobro jutro i kažem mu: „Neka te sreća prati na svakom koraku!“

Svako jutro probudi ga pjev ptica u parka podno balkonskog prozora, izlazi iz stana, u Ulici Trg Djece Dobrinje na broju 15, i odlazi u potragu za djetelinom sa četiri lista. Možda će neko kazati kako u ovom nema ničeg posebno zanimljivog, ali ko poznaje 80-godišnjeg Nusreta Milića i njegov nesvakidašnji hobi da svaki dan nekoga obraduje tako što mu pokloni list djetline sa četiri lista. Ovaj još uvijek vitalni starina kaže:

– Otkako sam otišao u mirovinu, a ima tome skoro dvadesetak godina,  svako jutro nekoga obradujem tako što mu poklonim djetelinu sa četiri lista, nazovem dobro jutro kažem mu: „Neka te sreća prati na svakom koraku!“.

Priča nam ovaj dobrčudni starina kako su ga u početku sa čuđenjem i nevjericom gledali, uzimali list djeteline, zahvalili bi se i odlazili. Njegova priča više je nego zanimljiva. Prisjeća se:

– Jedno jutro komšija me sačeka pred ulazom  u zgradu i reče da je dobio pos'o nakon dugog iščekivanja. Reče kako je sevep bio list kojeg sam mu poklonio. Domalo me nazvala komšinica i rekla kako joj je sin položio vozački ispit na koga je izlazio nekoliko puta. Nakon toga uslijedila je serija iznenađenja.

„Lijepo je tebe, Nusrete, u putu sresti“ – tako me pozdravi stari znalac koji se pohvali da je prvi put dobio „bingo“. Doduše, bio je to „deseterac“, ali se pohvalio kako je prvi put za malo dobio velike pare. Vremenom se pročulo kako Nuki djeli ljudima sreću.

Nnaš sagovornik, koji u staroj vojnoj knjižici čuva samo za sebe presovni prvoubrani četrverolist djeteline, vjeruje kako „ svemu ovome  nešto ima, nije džabe to ostalo u narodu kao vjerovanje u sreću“, i kako veli, u više navrata se uvjerio.

– Ne može to svako naći, pa ako i nađe, treba mu cijeli dan da „prepuže“ po livadi – kaže i samouvjereno dodaje kako je list djeteline ubran njegovom rukom donio mnogima sreću.

Odbio nagrade

Stari dobri Nusret veli da su mu nudili i nagrade, ali on ih je odbio. Kaže: – Nije to do mene, ja samo pronađem i sa halalom dam djetelinu, a dragi Bog nagrađuje srećom i zdravljem! Jedna bolesna žena je krenula na ljekarsku kontrolu i strahovala je da će joj ljekari naći ono najgore, a onda su joj neki kazali da me pronađe kako bi dobila, kako su nazvali, Nusretovu djetelinu sa četiri lista. Nisam ništa znao. Ispričala mi je to kada se sva radosna vratila sa pregleda. Eno je, čuva list uz dokumente!

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba

error: Content is protected !!