Nesvakidašnje pojave na rijekama Ukrina i Sava: KADA RIJEKE “PROCVJETAJU”


Svake godine, u drugoj polovini avgusta, stanovnici Dervente i Brčkog svjedoci su fenomena “cvjetanja” rijeka Save i Ukrine

Svake godine, u drugoj polovini avgusta, stanovnici Dervente i Brčkog svjedoci su nesvakidašnjeg prirodnog fenomena kada rijeke Sava i Ukrina “procvjetaju”. Jedinstveni prizor se događa u prvim večernjim satima, kada na desetine hiljada krilatih insekata počinje svadbeni pir nad vodom.

“Vodeni cvjetovi” veći dio svog života porovode na dnu rijeke u obliku larve u čahuri, čim izađu iz vode brzo se evoluiraju u bijele leptirove kako bi nad vodom obavili parenje. Poslije parenja ženke polažu jajašca koja padaju na dno rijeke i zajedno sa mužjacima ugibaju.

Kako zadnjih godina od povećanog broja riječnih alasa prijeti izlov bijelog “ukrinskog vodenog cvijeta” kojeg ribokradice koriste kao mamac za ribe, ovdašnja turistička organizacija pokrenula akciju njegove zaštite. Stručnjaci smatraju kako bi se nestankom “vodenog cvijeta” narušio cjelokupan ekosistem.

Najveća opasnost prijeti šaranskim vrstama ribe, a posebno mreni koja se hrani ovim insektima. Raspisan je i konkurs za izbor najbolje fotografije”vodenog cvijeta”.

–    Namjera nam je da konačno i na kvalitetan način zaštitimo ono čime nas je priroda počastila i što vijekovima traje – riječi su Grozdana Ružičića, direktora Turističke organizacije Derventa.

Ova nesvakidašnja pojava “cvjetanja rijeka” poznata je i Brčacima, koji na Savi svake godine organizuju turističku manifestaciju u čast “vodenog cvijeta”.

M. SMAJLOVIĆ/aura.ba/arhiv Aure