Nešo Sabljić iz Seferovaca kod Bosanske Gradiške: Najsretniji stari svat u regionu!

 

 Od 305 svadbi koje sam vodio samo su tri braka neuspjela. Dakle, 302 braka su se održala, uspješni su. To je procenat iznad 99 posto. Mlade obično rađaju mušku djecu. Još malo pa će broj rođene djece od parova čije sam svadbe ja organizovao i vodio premašiti brojku 600. Kad ja podviknem na svadbi i napravim štimung, pozitivna energija u vazduhu djeluje na mladence i garantujem da će biti muško…

Nešo Sabljić, jedini je profesionalni čauš i stari svat u regionu. Ovaj 63- godišnjak iz lijevčanskog sela Seferovci, organizovao je i vodio svadbe širom Krajine, te u Slavoniji, na Baniji, Kordunu i u Lici. Nešo ima svoj stav, prijatan glas, voli da komanduje svadbama, ali i da podvikne. Za dvije decenije bavljenja ovim poslom sklopio je 305 brakova. Odmah nakon Vaskrsa i velikog posta kreće u nove svadbe. Kaže da ima zgusnut kalendar i da su mu skoro svi termini rezervisani.

  • Moj glavni zadatak je da organizujem bezbjednu, veselu i zanimljivu svadbu. Narodni običaji su u prvom planu i oni se ne smiju mijenjati. Svako selo ima svoje običaje i ja ih poznajem. Pripremam se i poslije svake svadbe pravim podrobnu analizu. Kao selektor fudbalske reprezentacije…- kaže Nešo.

Ovaj vedri čovjek vodi statistiku za koju tvrdi da je tačnija od one koju vodi matičar. A i telefonski imenik mu je debeo kao čitanka u osnovnoj školi.

  • Od 305 svadbi koje sam vodio samo su tri braka neuspjela. Dakle, 302 braka su se održala, uspješni su. To je procenat iznad 99 posto. Mlade obično rađaju mušku djecu. Još malo pa će broj rođene djece od parova čije sam svadbe ja organizovao i vodio premašiti brojku 600. Kad ja podviknem na svadbi i napravim štimung, pozitivna energija u vazduhu djeluje na mladence i garantujem da će biti muško….

Nešo kaže da običaji moraju biti uprošteni. To je njegov zadatak. Kaže da često razgovara sa starijim ljudima iz sela u kome će organizovati svadbu, kako bi naučio do detalja sve običaje.

  • Narodni običaji se ne smiju mijenjati. Oni su dio našega folklora. Uprošteni narodni običaji znače da ne dozvoljavam nikakvo pomodarstvo niti kič. Običaji poput lomljenja hljeba, prebacivanja jabuke preko krova kuće, izvođenja mlade ili prenošenje mlade preko praga u mladoženjinu kuću, moraju se odvijati tačno po redu. Sve to se mora obaviti u najkraćem vremenu, kako bi se svi prepustili muzici i veselju.

Čauš Nešo, koji izgleda kao da ima petnaestak godina manje, kaže da na svakoj svadbi osim običaja vodi računa i o mlađim ženama.

– One su mi nekako najdraže. Volim ih lijepo pogledati, popričati, a kad dobijem zauzvrat osmijeh  to je najveća sreća. O telefonskom broju da i ne govorim. Kad od neke dobijem broj telefona onda po tri noći ne spavam od radosti. Osim toga ja sam i tekstopisac i kompozitor narodne muzike. Kompletan čovjek za svadbe i veselja,pa mi zato život liči na veselu bajku kaže Nešo Sabljić, čauš profesionalac iz Lijevče polja.

 

Varao sam žene i one su mene…

Vlast bi mi trebala dati subvencije jer pozitivno djelujem na povećanje nataliteta  i na mlade. Moram imati nekoliko odijela, lijepe košulje, lakovane cipele, malo bolje losione. Planiram da se bavim ovim poslom dok ne dostignem magičnu brojku od 500 vođenih svadbi. Vjerujem da će biti preko hiljadu djece, od kojih najmanje 700 dječaka, kaže Nešo, otkrivši nam za kraj refren posljednje napisane pjesme. Ona kaže: „Varao sam žene i one su mene, izdržaće srce moje, jače je od stijene.

(Boško Grgić/aura.ba)