Nesebičnost je temelj svakog čvrtsog i zdravog braka

Više studija je pokazalo da su parovi koji su sretni zbog uspjeha onog drugog zadovoljniji vezom.

Kada govorimo o dobrom braku, obično naglasimo da su njegovi temelji dobra komunikacija, iskrenost, poverenje. Na pamet nam ne pada jedna stvar koja zapravo može predvideti budućnost jednog odnosa, a to je da li se radujemo uspjehu partnera.

Zvuči nestvarno, ali ljubomora u vezi nije tako rijetka, iako jeste pogubna. Više studija je pokazalo da su parovi koji su srećni zbog uspjeha onog drugog zadovoljniji vezom. Na primjer, kad žena dođe kući sa vješću o unaprjeđenju, najbolje bi bilo ako bi muž reagovao sa entuzijazmom: “Divno, znao sam da ti to možeš, zaslužila si poslije svega što si uradila za tu firmu.” To je, kažu stručnjaci, aktivno konstruktivni odgovor.

Pasivno konstruktivni odgovor bio bi: “To su dobre vijesti”, uz topao osmjeh koji nam partner upućuje.

Aktivno destruktivni odgovor ne podrazumjeva čestitke za uspjeh, već je fokus na drugim stvarima, na primjer: “Uh, da li to znači da ćeš sad morati da ostaješ prekovremeno na poslu? Da li si sigurna da ćeš moći da izdržiš taj tempo?”

Najgori je pasivno destruktivni odgovor u kom partner potpuno ignoriše lijepu informaciju koju smo mu saopštili, pa u ovom slučaju, kaže: “Stvarno? Nećeš vjerovati šta mi se desilo danas u supermarketu!”