Nesanica, napetost, stres, depresija… Sve to liječi čudesna lavanda!

Blagotvorna i umirujuća svojstva ulja lavande pozitivno djeluju na psihu te nepovoljna stanja poput nesanice, napetosti, stresa, depresije i anksioznosti. Eterično ulje lavande djeluje protuupalno, spazmolitično, sedativno, hipotenzorno, analgetično te ubrzava epitelizaciju kože.

Glavna ljekovitost lavande temelji se na sposobnosti biljke i njenih pripravaka da smanjuje napetost pa se koristi kod migrena i neuralgije, za ublažavanje grčeva te kao pomoć u zacjeljivanju rana i ožiljaka, kod opekotina, akni, ekcema i ostalih kožnih tegoba.

Pripravci lavande pokazali su se korisnima i u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Masaža eteričnim uljem lavande je pogodan lijek za razne vrste bolova kao što su išijas, lumbago, bolovi u vratu i zglobovima, upaljeni i napeti mišići, reume, uganuća itd.

Eterično ulje lavande rabi se i za inhaliranje disajnih puteva ili se nanosi na područje vrata, prsa i leđa za liječenje infekcija grla, gripe, kašlja, kod prehlade, astme, začepljenja sinusa, bronhitisa, laringitisa itd. Ulje lavande povećava pokretljivost crijeva, potiče proizvodnju želučanih i žučnih sokova pa pomaže u liječenju bolova u želudcu, kod nadutosti, povraćanja i proljeva. U periodu cvatnje lavanda služi i kao izvrsna hrana za pčele.

Ono što je važno jest to da kod propisane upotrebe lavande nema neželjenih djelovanja, a prevelike količine eteričnog ulja mogu nadražiti probavne organe. Snažno utječu na opće zdravstveno stanje. Ipak, s upotrebom lavande posebno treba da budu oprezne trudnice i dojilje.

error: Content is protected !!