NERVOZA, RAZDRAŽLJIVOST, DEPRESIJA: Travke koje liječe tugu, jad i čemer!

Gotovo da nema onih kojima brz tempo života i nedaće raznih vrsta s vremena na vrijeme ne zategnu nerve kao strune i dovedu ih do ivice pucanja. Tada se najčešće javlja razdražljivost, gubi se samokontrole, mada posljedice mogu da budu i depresija, melanholija…

Da do toga ne dođe pomoć ljekara je poželjna, mada nije na odmet da se zaviri i u kućnu biljnu apoteku i da se pripremi nešto od narodnih lijekova koji opuštaju nerve. Najpoznatiji među njima su oni koji smiruju, a ne stvaraju zavisnost, kao što su sve vrste valerijane, glog, kamilica i etarsko ulje lavande u kupkama ili aromaterapiji.

Protiv nervoze tinktura od odoljena (Valeriana officinalis)

Ljekovite osobine ima korijen koji se izvadi u jesen. Sadrži etarsko ulje, kafetinsku kiselinu, sluz, alkaloide hatinin i valerin, heterozide…. Odoljen se odvajkada koristi kao neškodljiv narodni lijek za umirenje.

Koristi se: da da smanji nervozu, protiv razdražljivosti i za čvršći san

POTREBNO JE: 200 g korijena odoljena i litar komovice

Korijen sitno isjeckajte, stavite u teglu, prelijte komovicom i zatvorite. Povremeno promiješajte varjačom i poslije 10 dana procijedite. Na kocku šećera sipajte po 20 kapi i uzimajte tri do četiri puta dnevno.

Verem trava (Calamintha officinalis) liječi tugu

Raste na vlažnom zemljištu uz rijeke i potoke. U mjestima uz Drinu ova biljka se koristi za liječenje “jada i čemera”, tuge, nesanice i “bola pod grudima”, dok je Britanci zovu i “kraljevskom biljkom koja liječi tugu”. Ljekovite osobine imaju list i cvijet koji obiluju taninima, gorkim materijama, etarskim uljem…

Koristi se: za liječenje melanholije, protiv depresije, da popravi raspoložonje, za ublažavanje histerije i protiv gubljenja samokontrole

ČAJ ZA VEDRO RASPOLOŽENJE: kašičica osušenih listova verem trave i 2 dl vode

Sitno isjeckane listove prelijte proključalom vodom i poklopite. Poslije 10 minuta procijedite i popijte tri – četiri šolje dnevno.

SAVJET PLUS: Uvijek pijte svježe pripremljen čaj! Možete da ga koristite bez bojazni od neželjenih posljedica i do 40 dana.

Matičnjak ili limun trava (Melissa officinalis) drži živce pod kontrolom

Najviše se cijeni list matičnjaka, ubran prije cvjetanja, jer u drugim organima ima malo ljekovitih sastojaka. List sadrži etarsko ulje prijatnog mirisa koje osvježava i razgaljuje kao i tanine i gorke i opore materije.

Koristi se protiv razdražljivosti, za smirenje, protiv histerije i da spriječi nesanicu izazvanu nervnim bolestima

ZA ČAJ JE POTREBNO: šaka osušenog lista matičnjaka i 1/2 l vode.

Matičnjak prelijte proključalom vodom i odmah poklopite. Poslije dva sata procijedite i pijte nezaslađen prije, a zaslađen medom poslije jela.

Dobričica ili samobajka (Glechoma hederacea) umiruje razdražljivost

Raste u šumama i na vlažnim livadama, a prepoznatljiva je po ljubičastoplavim cvjetovima sa purpurnim tačkama. Ljekovita je cijela nadzemna biljka i svjež sok. Sadrži tanine, etarsko ulje, gorke materije, šećere i kalijumove soli.

Koristi se za ublažavanje nervne napetosti, da umiri razdražljive i protiv histerije

ZA ČAJNU MJEŠAVINU, KOJA SMIRUJE ŽIVCE, JE POTREBNO: 30 g dobričice, 30 g kamilice, 30 g macine trave, 5 g cvijeta lavande i 5 g cvijeta gorocvijeta.

Litrom ključale vode prelijte četiri kašike mješavine i poklopite. Poslije dva sata procijedite, zasladite medom i pijte po čašu čaja ujutro i uveče.

Mirođija (Anethum graveolens) za miran san

Iako je jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih začina, vrhovi procvjetalih grančica i, češće, plodovi mirođije su i ljekoviti. Zreli sadrže etarsko ulje, azotna jedinjenja i pektin.

Koristi se da ublaži napetost, za bolje raspoloženje i protiv nesanice

10 g plodova mirođije, 10 g plodova anisa i 3 dl bijelog vina

Mirođiju i anis istucajte u avanu i pet minuta, na tihoj vatri, kuvajte u vinu. Popijte decilitar i po tečnosti pola sata prije spavanja.