Neredovna menstruacija: Šta vaše tijelo pokušava da vam kaže

Iako neredovne menstruacije nisu rijetkost za mnoge žene, važno je razumjeti razloge zbog kojih se one dešavaju i ono što vaše tijelo pokušava da vam kaže.

Istraživanja pokazuju da gotovo svaka žena, s vremena na vrijeme, doživi neredovnu menstruaciju i iako u većini slučajeva ovakvo stanje nije opasno, važno je da se shvati uzrok nepravilnosti, tj. neredovnosti. Evo i nekoliko uobičajenih razloga.

Trudnoća

Kada je u drugom stanju, žensko tijelo proizvodi različite nivoe hormona usljed čega dolazi do prestanka menstruacije. Međutim, u nekim slučajevima žena iskusi slabije krvarenje ili kašnjenje menstruacije prije nego što se ona u potpunosti “obustavi” tokom trudnoće.

Stres

Stres je najčešći uzrok neredovne menstruacije. Kortizol, hormon stresa, direktono utiče na to u kojim količinama tijelo proizvodi estrogen i progesteron (polne hormone). Ako u krvotoku imate previše kortizola, sve su šanse da će vam menstruacija kasniti.

Ishrana


Još jedan veoma bitan razlog usljed kojeg dolazi do kašnjenja ili izostanka menstruacije jeste i hrana koju jedete, konkretnije vaša tjelesna težina.

Ako uglavnom konzumirate namirnice bogate ugljenim hidratima ili ako ste dobili na težini, vaše tijelo će proizvoditi različite nivoe određenih hormona koji će se mijenjati kada ovulirate. Isto važi i za žene koje su izgubile na težini.

Vježbanje


Vašem tijelu je tokom menstruacije potrebna energija. Ako trošite previše energije na vježbanje vašem tijelu neće ostati mnogo energije tokom onih dana u mjesecu.

Kontracepcijske pilule


Vašem tijelu može biti potrebno i nekoliko mjeseci da se navikne na dozu hormona koju unosite putem kontracepcijskih pilula. Ako ih koristite, onda postoji i veoma velika vjerovatnoća da imate neredovnu menstruaciju.

Previše alkohola

Jetra pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa tako što metabolizuje estrogen i progesteron. Prekomjerne količine alkohola mogu izazvati oštećenja jetre i da poremete proces metabolizovanja pomenutih hormona.

Sindrom policističnih jajnika

Prilično česta komplikacija, sindrom policističnih jajnika izaziva stvaranje cista na jajnicima čime se ometa redovno ovuliranje.

Ostali simptomi uključuju pretjeranu dlakavost, debljanje, pojavu peruti i neplodnost. Ukoliko dođe do komplikacija, one obično uključuju endometriozu, rak jajnika i srčana oboljenja.

Menopauza


Kao i kod trudnoće, u ovom životnom razdoblju dolazi do promjene nivoa hormona u organizmu.

Neredovna menstruacija može da se javi i do deset godina prije same menopauze (obično kada je žena u kasnim četrdesetim ili ranim pedesetim godinama).

Korištenje lijekova

Ako ste nedavno bili bolesni i morali ste da uzimate lijekove, velika je vjerovatnoća da će vam menstruacija kasniti dan – dva. To se dešava uglavnom zbog toga što većina lijekova ometa način na koje vaše tijelo proizvodi estrogen i progesteron.

U zavisnosti od uzroka nepravilnosti, odnosno neredovitosti vaše menstruacije, možda nećete moći ništa uraditi po tom pitanju. Razgovarajte sa doktorom o simptomima koje imate i koliko vam je menstruacija neredovna.

Doktor vam može prepisati plan liječenja koji uključuje hormonske kontraceptive (oni regulišu menstrualni ciklus i drže bilans hormona na optimalnom nivou), aktivnosti koje smanjuju nivo stresa, promjene u ishrani i plan fizičkih aktivnosti, tj. vježbanja.

Autor: minimagazin.info