Neprocjenjiva namirnica sa hiljadugodišnjom tradicijom: Grašak – skrivena riznica zdravstvenih dobrobiti

Grašak je pronađen u starogrčkim grobovima 6000 godina prije Hrista, a u južnoj Rusiji u 5000 godina starim arheološkim slojevima. Održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema jer je izvrstan izvor vitamina K (24 % preporučenog dnevnog unosa), koji aktivira osteokalcin koji pomaže ugradnji kalcija u kostima i održava normalno zgrušavanje krvi

Grašak je odličan primjer zahtjevima skromnog, a vrijednostima bogatog povrća. U prilog održivoj tradiciji njegove upotrebe govori i činjenica da je i nakon hiljadugodišnje konzumacije ostao nezaobilazna namirnica u kuhinjama širom svijeta.

Mnoga istraživanja su potvrdila da redovna konzumacija graška može u velikoj mjeri pozitivno utjecati na kompletno zdravlje te spriječiti, eleminisati i ublažiti pojedine bolesti.

Zeleni doktor

Grašak je bogat bječančevinama, u kojima ima mnogo nazamjenjivih amino-kiselina, a naročito je cijenjena ona glutaminska, koja igra važnu ulogu u ishrani moždanih ćelija. U njemu također ima vitamina i mnogo mineralnih materija, od kojih su važne soli kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, sumpora, cinka i selena.

Grašak sadrži mnogo ćelija sposobnih da izbace toksine iz organizma i snizi nivo holesterola. Korisno je uključiti u ishranu grašak u slučajevima avitaminoze, anemije, kardiovaskularnih oboljenja – naročito ateroskleroze i hipertenzije (jer snižava arterijski pritisak) – otoka, nedostatka proteina u organizmu, smanjenog zgrušavanja krvi, krvarenja desni, dijabetesa, tuberkuloze, gojaznosti, bolesti jetre i bubrega, gušavosti, zatvora, gubitka daha (zadihanosti), kašlja, hemoroida, vitiliga…

Grašak ima i antitumorsko dejstvo. Redovnim konzumiranjem svježeg, zamrznutog ili konzerviranog zelenog graška usporava se starenje kože.

Kako se koristi?

S druge strane, odvar od graška i njegove trave (stabljike) djeluje diuretički i sprječava pojavu kamenica u bubrezima i bešici, a u slučaju njihove pojave – utiče na rastvaranje kamenja.

Astekleroza, povišen nivo holesterola u krvi i hipertenzija –  suhi grašak izmeljite u brašno (u aparatu za mljevenje kafe). Uzimajte po kašičicu triput dnevno, sat vremena prije jela, uz pola čaše vode. Liječenje traje deset dana, zatim slijedi sedmodnevna pauza, pa ponovni tretman. Imajte strpljenja jer je liječenje dugotrajno.

Čir na želucu – kad počnete jesti, uzmite dvije kašike pirea od graška. Praktikujte to dvaput dnevno.

Uporni kašalj – kašiku cvjetova graška u termosu zalijte šoljom proključale vode, ostavite to da odstoji tri – četiri sata, a zatim procijedite. Dnevno pijte po nekoliko gutljaja u jednakim porcijama.

Kamen u bubregu i bešici – dvije kašike trave graška prelijte šoljom i po proključale vode, ostavite da odstoji sat vremena, a zatim procijedite. Pijte po dvije kašike tri-četiri puta dnevno, 20 minuta prije jela. Ili, kašiku graška usitnjenog u brašno prelijte šoljom ključale vode i ostavite na tihoj vatri tri-četiri minute. Nakon što odstoji sat vremena, procijedite. Pijte po šolju napitka dva-tri puta dnevno, pola sata prije jela, uz odgovarajuću dijetu.

Ekcem, akutna upala kože, gnojne rane – sameljite mladi grašak u kašičicu, a zatim ga pomiješajte sa sirovim bjelancetom u odnosu 1:1. Mješavinu nanesite na bolno mjesto i pokrijte je folijom, a preko toga stavite zavoj. Mijenjajte oblogu dva puta dnevno. (aura.ba)